RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

АМКУ відклав введення мита на експорт електроенергії, розкритиковане в ЄС

Антимонопольний комітет України відклав прийняття рішення щодо проекту постанови Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг про введення додаткової плати при експорті електроенергії з України. Причина - різка критика цієї ініціативи НКРЕКП з боку Енергоспівтовариства Європейського союзу і Європейської бізнес асоціації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела в АМКУ.

З0 січня на засіданні АМКУ розглядалася постанова НКРЕКП "Про затвердження змін до Кодексу Системи передачі". Узгодження проекту було відкладено через листи директора Секретаріату Європейського Енергетичного співтовариства Янеза Копача.

У листі, адресованому главі АМКУ Юрію Терентьєву і главі НКРЕКП Валерію Тарасюку, ЕС рекомендує не затверджувати зміни до Кодексу системи передачі, які передбачають поширення тарифу на передачу на експортерів електроенергії.

"Щоб уникнути порушення договору про Енергетичне співтовариство рекомендуємо НКРЕКП не приймати проект змін до Кодексу системи передачі в запропонованій редакції, але розробити сумісну (з європейським законодавством) тарифну схему з підтримкою Секретаріату ЕС", - йдеться в листі.

Норма, запропонована НКРЕКП суперечить статті 41 Договору про Енергетичне співтовариство, а також рішенням Європейського суду № C-305/17 FENS зі Словаччиною від 6 грудня 2018 р.

У листі наголошується, що плата за передачу для експортерів електроенергії на експортні обсяги неможлива відповідно до європейського законодавства.

Європейська бізнес-асоціація також звернулася до НКРЕКП з проханням не приймати зміни до Кодексу систем передачі, в частині введення додаткового тарифу на передачу при експорті електроенергії, так як це суперечить європейській практиці.

Раніше Федерація роботодавців ПЕК заявляла, що введення додаткових витрат на передавання електроенергії при експорті суперечить статті 31 Угоди про Асоціацію між Україною та Євросоюзом (вказується на неможливість встановлення мит, податків чи інших заходів еквівалентного дії при експорті товарів).