RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи потрібні державі шахтарі та податки: в ДТЕК звернулися до влади через кризу в галузі

Держава повинна вирішити, чи потрібні їй шахти, де працюють 90 тисяч людей, і надходження податків в бюджет від вугільної галузі.

Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко, передає "Обозреватель".

"Близько 90 тисяч осіб працює в галузі. До 30% виробництва електроенергії, до останнього часу, було з використанням вугілля. Шахти будувалися з містами, і в галузі більш 65 мономіст, в яких проживає понад 1 мільйон 300 тисяч українців", - розповів Тимченко .

Він зазначив, що для виходу з кризи у вуглевидобувній галузі у держави є ряд сценаріїв, один з них - шоковий, коли будуть закриті шахти і 90 тисяч шахтарів залишаться без роботи. Так вчинила Великобританія, де за рік закрили 20 шахт і звільнили 20 тисяч шахтарів. Він підкреслив, що для багатьох міст, шахти є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, і їх закриття за принципом доміно призведе до занепаду цілих регіонів.

"Фонд оплати праці - це основний ресурс поповнення бюджетів міст, в яких працюють вугільні підприємства. Йде принцип доміно, в тому числі в тих містах, де ми працюємо. Ми не платимо зарплату в повному обсязі, знижуються надходження до місцевих бюджетів з прибуткового податку і інших платежів - в місцевих бюджетах недостатньо ресурсів для підтримки вчителів, лікарів, тих, хто займається комунальною інфраструктурою і т.д.", - сказав Тимченко.

Через кризу в галузі ДТЕК змушений призупинити роботу шахт і підприємств об'єднання "Павлоградвугілля", яке стало флагманом енергогалузі.

"Що сталося за 15 років, з моменту покупки найбільшого вугільного об'єднання Павлоградвугілля? Ми залучили понад 3,5 млрд доларів інвестицій. Продуктивність робітника з видобутку 97 тонн, в порівнянні з 11 на державних шахтах. Навантаження на очисний забій понад 2 тисячі тонн у порівнянні з 400 на державних шахтах. Рівень зарплати один з найвищих. Ми досягли 19,5 тисячі рівень зарплати на шахтах. Фактично "Павлоградвугілля" став флагманом і базою енергогалузі країни", - розповів Тимченко.

Раніше Максим Тимченко повідомив, що з 20 квітня ДТЕК призупиняє роботу 10 шахт і допоміжних підприємств "ДТЕК Павлоградвугілля", збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК. На цих підприємствах працює близько 22 800 чоловік. "Павлоградвугілля" за рік сплатив 5 млрд грн податків до державного та місцевого бюджетів.

До цього перший заступник голови комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко заявив, що через політику глави енергокомітета ВР Андрія Геруса енергетична галузь знаходиться в стані кризи. На думку голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, Герус за півроку знищив енергобезпеку країни, а пролобійований їм імпорт російського вугілля і електроенергії зруйнував енергокомплекс.