RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Енергоатом може виробляти, але не може продати найдешевшу електроенергію в умовах кризи - в.о. голови НАЕК

Атомним електростанціям, якими управляє НАЕК "Енергоатом", штучно обмежили доступ на ринок електроенергії на догоду іншим видам генерації.

Про це заявив в.о. голови НАЕК Петро Котина в інтерв'ю "Цензор".

"Дійшло до абсурду. Нашу генерацію обмежили на 2150 МВт. Фактично державний Енергоатом може виробляти, але не може продати найдешевшу електроенергію в умовах кризи. Тому що в умовах загального падіння споживання в умовах пандемії частково ці 2150 МВт заміщуються іншими видами генерації" , - повідомив Петро Котина.

В.о. голови НАЕК повідомив, що за перші три місяці 2020 року заборгованість енергоринку перед "Енергоатомом" склала близько 4,7 млрд грн. При цьому електроенергія приватних виробників дорожчий "зеленої" і теплової електроенергії оплачується в першу чергу.

"Борги ростуть. Парадокс - ми виробляємо електроенергію приблизно в 8 разів дешевше зелених електростанцій, які знаходяться в приватних руках, вони будують додаткові потужності, і їм платять насамперед. Неплатежі катастрофічні. "Енергоатом" в боргах, а приватні компанії в прибутках, хіба це державний підхід?", - зазначив Петро Котина.

Раніше ЗМІ повідомляли, що вироблення електроенергії НАЕК "Енергоатом" 21 квітня була обмежена на 21%. За наявної робочої потужності 10 050 МВт в роботу були включені лише 7 900 МВт. Замість дешевої електроенергії держкомпанії, споживалася дорога електроенергія зеленої і теплової генерації.