RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Експлуатація зношених АЕС створює загрозу дефіциту електроенергії - ЗМІ

Після запланованого зняття з експлуатації блоків атомних електростанцій, до 2030 року Україна втратить більше 40% генерації електроенергії.

Про це повідомляє "Канал 24".

Атомна енергетика забезпечує більше 50% вироблення електроенергії в Україні. Однак, у більшості з 15 блоків АЕС України закінчується термін експлуатації, який до цього вже був продовжений.

Перший блок повинен бути зупинений в 2023 році, ще два в 2025 р. Всього за 10 років має бути закрити 10 енергоблоків.

"Після зупинки трьох атомних реакторів, вже в 2025 році в країні буде вироблено на 19-20 млрд кВт-год менше. Це близько 13% загальної генерації за 2019 рік. До 2030 року ми втратимо більше 40% нинішньої генерації", - йдеться в матеріалі.

Для компенсації втрат і недопущення дефіциту електроенергії, необхідно побудувати нові електростанції. Однак будівництво АЕС займає близько 10 років і обійдеться в 450-800 млрд грн.

"Щоб встигнути до найближчих термінів виведення з експлуатації старих реакторів, у нас вже повинні будуватися 8 нових. Але поки відкритим залишається питання навіть не завершення робіт, а їх початку", - підкреслюється в статті.

Будівництво ТЕС займе близько 4 років і буде коштувати близько 400 - 650 млрд грн

Дешевшою альтернативою може стати будівництво нових потужностей альтернативної енергетики.

На будівництво ВЕС, генерація яких зможе відшкодувати дефіцит, необхідно 200 млрд грн, а реалізація проектів займе до 2 років. Будівництво СЕС порівнянної потужності обійдеться в 340 млрд грн, при цьому будівництво займе до 6 місяців.

"Будівництво атомних або теплових електростанцій обійдеться занадто дорого, і у нас немає часу на подібні експерименти. Розвиток ВДЕ - альтернатива. Але запускати нові потужності слід правильно, разом зі створенням інструментів для балансування і грамотним фінансовим плануванням", - робить висновок автор.