RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ДТЕК вимагає від НКРЕКП розслідування маніпуляцій на енергоринку і вказав на винуватців кризи

Енергетична компанія ДТЕК Ріната Ахметова вимагає від Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг провести розслідування маніпуляцій на ринку електроенергії і вжити заходів для стабілізації ситуації в енергетиці.

Про це йдеться в заяві на сайті компанії, пишуть Українські новини.

У компанії спростували звинувачення на свою адресу, зазначивши, що маніпуляції на ринку "на добу вперед", штучні ціни на електроенергію призвели до загрози зриву постачання електроенергії для споживачів. Щоб уникнути ситуації зі знеструмленням споживачів, постачальники електроенергії перейшли до закупівлі електроенергії у реальних виробників на ринку двосторонніх договорів, минаючи спекулянтів.

У компанії розкритикували дії регулятора, звинувативши в непрофесійних діях, які почалися в 2019 році, і негативно вплинули на енергетику. На думку ДТЕК, штучні обмеження виробників електроенергії та втручання в роботу ринку привели до "наймасштабнішої кризи в енергетиці в історії України".

"ДТЕК неодноразово звертав увагу на необхідність реакції НКРЕКУ на ситуацію і вжиття заходів щодо запобігання маніпуляцій на ринку електроенергії, які полягають в подачі учасниками ринку заявок на продаж неіснуючих обсягів електроенергії. Це призводить до навмисного демпінгу цін для отримання неконкурентних переваг окремими гравцями ринку за рахунок держкомпаній . З цієї причини в травні 2020 року об`єм цінових заявок, з ціною 55 коп за кВт ∙ г, що нижче собівартості виробництва генеруючих компаній, виріс в 16 разів з 3 млн кВт ∙ год до 50 млн кВт ∙ год на добу. Профіцит електроенергії та маніпуляції з ціною і обсягами заявок на продаж на ринку "на добу вперед" при бездіяльності від НКРЕКП стали причинами зниження ціни на електроенергію", - зазначили в ДТЕК.

Раніше народний депутат Андрій Герус і НКРЕКП заявили про маніпуляції з боку ДТЕК на ринку електроенергії, які привели до падіння цін електроенергії для промисловості.

Напередодні розгорівся скандал з поставками електроенергії "Укрзалізниці". За заявою нардепа Олексія Гончаренка, схема пов'язана з поставками електроенергії, ініціатори заробили понад 300 млн гривень. Серед причетних були названі глава парламентського комітету з енергетики Андрій Герус, член НКРЕКП Дмитро Коваленко та власник компанії "НЕК" Олександр Притика. Суть схеми полягала в тому, що КП "Київтеплоенерго" продавало електроенергію за ціною 1,31 грн кВт-год комерційним фірмам, які перепродавали її і поставляли "Укрзалізниці" за ціною 1,69 грн кВт-год. Держава втрачала 38 копійок на кожній кіловат-годину. Слідом за цим нардеп Валентин Наливайченко заявив, що НАБУ має розслідувати корупцію при поставках електроенергії "Укрзалізниці".