RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

До приватних постачальників перейде 10% населення: опубліковано прогноз щодо ринку газу в опалювальний сезон

В Україні 1 липня планується відкриття ринку газу для населення, запуск якого очікувався в минулому році. Даний крок - черговий етап виконання вимог Третього енергопакету для створення конкуренції на ринках. Енергетичний провайдер ETG.UA заявив про намір почати здійснювати поставки газу населенню.

Про це сказано в повідомленні компанії.

"Уже 4 роки ми проводимо поставки газу населенню. Це тест, який дозволяє не тільки розуміти процедури, але і вивчати потреби ринку. Ми перші з приватних компаній, хто подав номінацію для продажу газу споживачам в категорії населення, - сказав Олексій Бондаренко, член наглядової ради і власник енергетичного провайдера ETG.UA, - Більше 2 років поставки здійснювалися в збиток - ціна газу була в рази вище ПСО. Але нам важливо було відпрацювати модель переходу від одного постачальника до іншого, ця процедура була вкрай некомфортною. Зараз вона спрощена і може розглядатися, як робоча модель".

Поставки ETG.UA запустила в 2015, маючи в портфелі не більше 10 клієнтів. З 2019 компанія стала займатися продажем електроенергії, в тому числі власних джерел (сонячні станції 50 Мвт). Компанія збільшила портфель, вибудувала мережу представництв, надала клієнтам доступ в особистий кабінет і запустила мобільний додаток для бізнесу. Основний фокус ETG.UA - обслуговування малого та середнього бізнесу по всій країні.

"Ми говоримо про багатофункціональний підхід. Вартість обслуговування кожного клієнта - основний пріоритет. Вважаємо, що така модель допустима при масштабуванні на сотні тисяч клієнтів-домогосподарств. Ми не намагаємося продати ресурс дешевше, а робимо так, щоб процес поставки був максимально коротким, ефективним і простим", - сказав Володимир Шведкий, СЕО ETG.UA.

Створення конкуренції - одна з найважливіших умов входження України в європейську енергосистему. Ємність ринку газу для населення становить понад 12,5 млн споживачів (еквівалент споживання - 8 млрд кубів на рік). Очікується, що в перший опалювальний сезон монополісти втратять від 5% до 10% ринку, а через 3-5 років - до 30%.

"100% клієнтського портфеля сформовано в руках монополіста, який контролював ціни через ПСО. Монополісти створили інфраструктуру, яка, можливо, окупилася. Іншим компаніям доведеться створити пропозицію, яка буде краще за ціною і якістю, - зазначив Володимир Шведкий, - Потрібно бути готовими до вкладень в ПО, відкриття відділень, персонал. Ми запропонуємо інструмент під нашим брендом, за допомогою якого будь-яка компанія зможе здійснювати поставки газу населенню".

Завдяки великому портфелю клієнтів, ETG.UA може вирішувати питання небалансів всередині групи, прогнозувати споживання і давати клієнтам можливість управляти профілем онлайн, а через мобільний додаток - оплачувати газ. Що стосується населення, то підвищення тарифів на комунальні послуги у зв'язку з запуском ринку очікувати не варто - ціна на газ знаходиться на мінімумі, і передумов до зростання в опалювальному сезоні немає.

Компанія ETG.UA - лідер енергоринку в Україні. Є незалежним провайдером енергії c 2015 року. ETG.UA налічує понад 3900 клієнтів бізнес сектора в Україні, для яких діють центри обслуговування споживачів в 18 регіонах країни.