RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

RAB-регулювання може вирішити проблему неефективності тарифу "Витрати+" - дослідник Інституту Кеннана

Україна переживає одну з найглибших енергетичних криз за свою історію, одне з найбільш важливих питань, які потребують вирішення - майбутнє розподільних електромереж і механізм визначення ціни на послуги розподілу електроенергії.

Про це в експертній колонці для міжнародного енергетичного медіа Energy Voice написав Андріан Прокіп, старший науковий співробітник міжнародного дослідницького центру Інститут Кеннана (США), експерт з питань енергетики Українського Інституту Майбутнього.

На думку експерта, при впровадженні стимулюючого тарифу на розподіл електроенергії найбільш виваженим рішенням буде прийняти однакові тарифи для нової і існуючої інфраструктури операторів системи розподілу і прив'язати її до вартості капіталу. Прокіп стверджує, що для вирішення проблеми зносу електромереж потрібно близько 40 млрд дол за20 років. Але діючий механізм тарифоутворення "Витрати+" не дасть можливості забезпечити вкладення в мережі такого масштабу.

"Ціновий механізм для розподілу послуг повинен зіграти вирішальну роль в стимулюванні компаній інвестувати в модернізацію енергосистеми та забезпечення послуг високої якості" - зазначає експерт.

Варіант вирішення проблеми неефективності підходу "Витрати+" в інфраструктурі електромереж Прокіп бачить у запровадженні нового механізму ціноутворення - моделі бази регулятивних активів (RAB).

Енергоексперт вважає, що запропоновані Регулятором показники встановлення прибутковості 15% для нових активів і тільки 1% для існуючих, не враховують витрати, пов'язані з утриманням існуючої інфраструктури електромереж, тому повинні бути відхилені.

"Використання різних норм прибутковості призведе до нестачі капіталу для ефективного реінвестування в модернізацію мереж і, відповідно, до низької якості послуг, пропонованих кінцевим споживачам. Очевидним і найбільш розумним рішенням буде прийняти однакові тарифи для нової і існуючої інфраструктури і прив'язати її до вартості капіталу" - зазначає Андріан Прокіп.

Нагадаємо, на думку Артура Огаджаняна, партнера департаменту корпоративних фінансів компанії Deloitte в Україні, в абсолютній більшості країн основним методом визначення норми прибутку при RAB є метод WACC і сприймається як справедливий, тому що за своєю суттю він відображає очікувану типовим інвестором ринкову норму доходу на вкладений капітал.