RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Очільниця Міненерго ініціює зростання доходів обленерго, що може збільшити тарифи - "Схеми"

Т.в.о. міністерки енергетики Ольга Буславець ініціювала підвищення дохідності обленерго шляхом збільшення одного показника при розрахунку тарифів на електроенергію, що може призвести до збільшення вартості електроенергії.

Про це повідомляють журналісти програми "Схеми", передає "Радіо Свобода".

Видання опублікувало лист за підписом Буславець на ім’я прем’єра, де вона просить надати доручення НКРЕКП переглянути затверджені у серпні "ставки дохідності" на "стару" базу активів для операторів систем розподілу електроенергії (обленерго).

"Прошу Вас… надати доручення НКРЕКП спільно з Міненерго та іншими учасниками ринку переглянути ставки дохідності на "стару" базу активів з метою залучення інвестицій для модернізації та будівництва мережевої інфраструктури операторів систем розподілу (обленерго), що дозволить підвищити якість електропостачання та зменшити вартість приєднання електроустановок до електричних мереж", – йдеться у листі.

Двократне збільшення ставки дохідності "на стару базу" (майно на балансі обленерго), на думку Буславець, дозволить поліпшити стан інфраструктури та безпеку постачання електроенергії споживачам, спростити і здешевити вартість приєднання електроустановок до електромереж.

"Прийняті НКРЕКП параметри регулювання, зокрема, встановлення норми доходу на "стару" регуляторну базу активів до 3%, не сприяють залученню інвестицій для розвитку мереж, і здешевленню вартості приєднання до них", – зазначає Буславець.

1 жовтня Денис Шмигаль дав доручення у тижневий строк розглянути лист міністерки енергетики та про результати поінформувати КМУ.

Журналісти звернулись до НКРЕКП з проханням прокоментувати ініціативу Буславець та розповісти, як перегляд показника позначиться на вартості електроенергії.

Голова Нацкомісії Валерій Тарасюк повідомив, що розцінює дії т.в.о. Буславець як "тиск на НКРЕКП". За його словами, якщо відбудеться зростання ставки дохідності до 6% - це призведе до збільшення доходів обленерго сумарно на 10 млрд гривень у рік.

"Ці гроші обленерго будуть збирати зі споживачів – з промисловості напряму. Це відчує населення, бо зростання тарифів буде закладено промисловістю у вартість товарів", – зазначив він.

Від зростання стимулюючого тарифоутворення на стару базу активів виграють обленерго, які збільшать доходи за рахунок споживачів, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Схеми" звернулися із запитом до Міненерго про наслідки для споживачів такої ініцативи. У міністерстві підтвердили, що, на їхню думку, ставки дохідності обленерго "не дозволяють закумулювати ресурс для "ефективної модернізації електромереж і електрообладнання". У міністерстві наголосили, що "у листі Буславець не вказуються цифри підняття ставок, зокрема і щодо 6%". Необхідність встановлення ставки на рівні 5-6% обговорювалося на засіданні Національної ради реформ (членом якої є і Буславець). Відповідне рішення було ухвалене одноголосно, йдеться у повідомленні голови Виконавчого комітету реформ Михеїла Саакашвілі, яке цитує Міненерго: "Пропонується встановити дохідність на рівні 6%. Цю реформу Офіс простих рішень та результатів готував з підприємцями та урядом. Коли парламент проголосує за наші пропозиції, все буде набагато швидше і дешевше. Нацрада реформ підтримала одноголосно".

В Україні існують 25 обленерго, що постачають українцям електроенергію. Найбільшими власниками їх є структури, пов’язані з Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським, Віктором Медведчуком, Григорієм Суркісом, Сергієм Льовочкіним та Юрієм Бойком, російським бізнесменом Костянтином Григоришиним та бізнес-групою VS Energy росіян Олександра Бабакова, Євгена Гінера та Михайла Воєводина.