RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Може призвести до ядерної катастрофи: ЗМІ розповіли про корупційну схему в "Енергоатомі"

22 грудня 2020 керівництво НАЕК "Енергоатом" випустило реляцію про завершення будівництва центрального сховища відпрацьованого ядерного палива. Т.в.о. президента "Енергоатому" Петро Котін заявив про 100% будівельну готовність об'єкта і анонсував, що в травні 2021 на сховище заїде на зберігання перша партія ВЯП. Однак реальний стан об'єкта далекий від готовності.

Про це йдеться в розслідуванні на сайті "Інформатор".

На відкриття ЦСВЯП не приїхав жоден з високих гостей.

Про те, що будівництво не могло бути завершено в зазначені терміни, що свідчить, що договір про завершення робіт був підписаний тільки на початку грудня 2020. На нього наклали гриф "секретно" і не винесли на Prozorro. Підрядником виступило ТОВ "БК КБР", на рахунку якого не менше 10 грудня надійшов перший аванс в розмірі 50 млн грн. Документів, що засвідчують атестацію з ядерної та радіаційної безпеки, компанія не мала, проте була фігурантом кримінального провадження щодо розкрадання коштів при проведенні закупівель.

Герман Галущенко, Олег Бояринцев та Петро Котін намагалися переконати громадськість, що ТОВ "БК КБР", отримавши перші кошти 10 грудня, 22 грудня завершило роботи на об'єкті.

"Ніякі серйозні роботи виконати в такі короткі терміни було неможливо. А гроші, виділені у вигляді авансу, пішли на частковий марафет до театралізованого дійства, а також частково були виведені в готівку і передані у вигляді відкату, який, за інформацією з обізнаних джерел в"Енергоатомі", складає рекордні 45% від суми контракту... Не складно буде порахувати, про який корупційний прибуток може йти мова, якщо врахувати, що загальна сума цієї угоди складає 485 млн гривень", - пише автор матеріалу.

За інформацією видання, сума відкату в 45% була нібито "узгоджена на Банковій, де з"покровителями"так званих управлінців з"Енергоатому"зустрічався Олег Бояринцев".

Віце-президент компанії Галущенко особисто підписав запит на виділення коштів компанії "БК КБР" на два дні раніше, ніж з цією компанією підписали угоду. Комерційну пропозицію, яку "БК КБР" направило в НАЕК 7 грудня, швидко проаналізували, і в той же день видали висновки про прийнятність умов і розрахунків.

"Що знову ж свідчить про надзвичайну зацікавленість керівництва компанії"Енергоатом"в прискореній процедурі оплати", - пише автор.

Видання звернулося до НАБУ, СБУ і ДБР з проханням перевірити викладені факти.

"Мова йде, в решті решт, про об'єкт підвищеної небезпеки, і якщо відпрацьоване паливо привезуть на незавершене сховище - ризик витоку радіації буде надзвичайно високим", - йдеться в матеріалі.