RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

​В "Укргідроенерго" спростували інформацію Міненерго про "неефективне управління" підприємством

На виконання доручення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля ПрАТ "Укргідроенерго" отримало від Кабінету міністрів лист Міненерго щодо результатів роботи міжвідомчої робочої групи з перевірки діяльності ПрАТ, утвореної відповідно до наказу Міненерго від 08.12.2021 №325. Проте, відповідно до положення про Міністерство енергетики, воно може забезпечувати перевірки госпдіяльності лише на тих підприємствах, в установах та організаціях, що належать до сфери управління Міненерго.

Про це повідомляє пресслужба "Укргідроенерго".

В ПрАТ вказують, що функції з управління товариством з лютого 2021 виконує безпосередньо Кабінет міністрів, "а отже, дії Міненерго з перевірки господарської діяльності товариства не належать до компетенції Міненерго і були здійснені з перевищенням повноважень та у спосіб, не передбачений законодавством". Те саме, на думку представників підприємства, стосується і розгляду питань призначення чи звільнення кандидатури на посаду гендиректора ПрАТ "Укргідроенерго". Також вказується, що запитань від робочої групи товариство не отримувало, а посадові особи та інші працівники товариства до перевірки не залучалися.

Разом з тим, відповідно до п. 1 наказу Міненерго, робоча група була створена для перевірки діяльності ПрАТ "Укргідроенерго" щодо купівлі-продажу електроенергії.

"Тобто було чітко визначено предмет перевірки, що стосувався виключно діяльності товариства на ринку електричної енергії. Ба більше, з огляду на текст листа Міненерго, робоча група безпідставно змінила предмет перевірки та розглядала питання, які перебували поза межами її компетенції та не були пов’язані з виконанням поставлених перед нею завдань. Жодні посилання у листі Міненерго щодо так званих "порушень" так і не були підтверджені", - зазначили у пресслужбі.

Частину "порушень", зазначених у листі, наведено з висновків перевірки Державної аудиторської служби у 2021, результати якої товариство спростувало: висновки були скасовані в судовому порядку, рішення набрали сили. Судовими рішеннями підтверджено відсутність заборгованості зі сплати дивідендів за 2018 рік.

"Нелогічним є і той факт, що Міненерго у своєму листі посилається на так зване нанесення збитків товариству в результаті виконання розпорядження Уряду щодо розміру PSO. Адже розрахунок обсягу PSO у розмірі 30 % чистого прибутку здійснювало та вносило на розгляд уряду України безпосередньо Міністерство енергетики України. Отже, саме в такому обсязі спеціальні зобов’язання були затверджені відповідною постановою КМУ і безумовно виконані ПрАТ "Укргідроенерго". Більше того, на сьогодні Міністерство енергетики України запропонувало нову фінансову модель PSO, в результаті чого товариство лише протягом останнього кварталу витратило близько 4 млрд грн незапланованих коштів", - пишуть у ПрАТ.

Таким чином, на підприємстві вважають, що Міненерго надало до Кабміну недостовірну інформацію.

"Звертаємо увагу, що станом на сьогодні відсутні будь-які кримінальні провадження, які могли б бути пов’язані зі зловживаннями та порушеннями в роботі товариства, проти генерального директора та будь-кого з посадових осіб ПрАТ "Укргідроенерго", - підкреслили в "Укргідроенерго".