RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

​Укрнафтобуріння заявляє про спробу захопити другу у країні фірму з добування газу

Приватна компанія "Укрнафтобуріння" (УНБ) звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щодо випадку рейдерства з боку співробітників Агентства із розшуку та менеджменту активів, одержаних від корупційних та інших злочинів (АРМА). В компанії зазначають, що для незаконної діяльності використовуються сумнівні судові рішення.

Про це йдеться в повідомленні компанії у Facebook, пише Telegraf.

За словами підприємців, 7 квітня 2023 Печерський суд наклав арешт на корпоративні права УНБ, а пізніше передав їх в управління АРМА. Це рішення суду було скасовано як незаконне 3 травня Ухвалою Печерського районного суду міста Києва. Проте вже 4 травня корпоративні права компанії було знову арештовано та передано в управління АРМА Ухвалою того самого Печерського райсуду. А 10 травня керівництво АРМА звернулося до Кабінету Міністрів з пропозицією застосувати особливу процедуру управління корпоративними правами УНБ.

На думку акціонерів компанії, так було порушено діюче законодавство та судова практика, адже нового обґрунтування та/або зазначення підстав щодо необхідності повторного накладення арешту стороною обвинувачення не зазначається.

"Повторне накладення арешту на підставі тих саме доводів і доказів, оцінку яким вже надано слідчим суддею, є грубим порушенням процесуального законодавства та права власності", - йдеться в матеріалі.

Абсурдною в компанії назвали аргументацію АРМА щодо наявності виключних обставин для того, щоб передати управління компанією в "інші руки", а саме задля забезпечення "безперервного та стабільного функціонування видобутку вуглеводнів в Україні". УНБ є другою за об’ємами приватного нафтогазовидобутку в Україні та одним із найбільших платників податків.

Так, за 2010-2022 УНБ інвестувало в Сахалінське родовище понад 6 млрд грн та сплатило до бюджету 24 млрд грн податків та зборів. В Укрнафтобуріння заявляють, що сплачують податки наперед – протягом останнього місяця було передплачено більше 1 млрд грн податків, у тому числі на 2-й квартал 2023. Компаніяпланує наростити видобуток газу у 2023 році на 30% порівняно з минулим роком.

Як вважають в УНБ, в Україні виникла організована група по рейдерському захопленню підприємств, що використовує правоохоронні органи та за допомогою таких інструментів як АРМА.

"Націоналізація", ініційована під час війни, не має нічого спільного з прагненням країни потрапити до Євросоюзу та застосовувати цивілізовані методи управління підприємствами. А синхронність та неочікувана оперативність рішень, які демонструють одночасно представники правоохоронних та державних органів, а також тимчасовий керівник ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький, вочевидь підтверджують, що УНБ є об’єктом заздалегідь розробленого плану", – заявив акціонер УНБ у зверненні до прем’єр-міністра.

Фінансовий план державної "Укрнафти" раніше викликав подив у експертів, бо виявився несхожим на інструмент поліпшення ситуації у компанії під час війни.