RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

"Укренерго" при переоснащенні підстанції "Західноукраїнська" переплатила 13 млн грн – Держаудитслужба

Корпорація виробничих та комерційних підприємств "Союз" - багаторічний виконавець будівельних та монтажних робіт для "Укренерго" - в рамках договору з НЕК штучно завищив ціни на майже 13 млн грн.

Про це йдеться в листі Держаудитслужби.

Так, у 2017 році "Укренерго" та "Союз" уклали договір про переоснащення підстанції 750 кВ "Західноукраїнська" на суму 137,7 млн грн. Зокрема, передбачалась заміна 3 шунтуючих реакторів – обладнання, що збільшує пропускну спроможність мережі, знижує втрати електроенергії та покращує показники її якості.

Однак, за даними Держаудитслужи, впродовж 2018-2019 генпідрядник "Союз" штучно завищив у проектно-кошторисній документації ціну реакторів та неправомірно застосував коефіцієнти норм витрат при транспортуванні та встановленні устаткування. А службові особи "Укренерго" ці відомості погодили.

Було з'ясовано, що КВКП "Союз" купував обладнання не напряму у виробника - заводу "Запоріжтрансформатор", а через фірму-прокладку - ТОВ "Енергопостачання". В результаті "Укренерго" отримало їх по 33,1 млн грн за одиницю, тоді як "Запоріжтрансформатор" офіційно повідомив правоохоронцям, що продав реактори "Енергопостачанню" по 28,8 млн грн – на 15% дешевше.

"Враховуючи викладене, закупівля НЕК "Укренерго" реакторів шунтуючих однофазних РОМ-110000/750-У1 у КВКП "Союз" по договору із застосуванням посередницьких схем та за завищеними цінами призвела до зайвих витрат НЕК "Укренерго" в загальній сумі 12 959 994,6 гривень", – йдеться в ревізійному акті Держаудитслужби.

Правоохоронці встановили, що КВКП "Союз" та ТОВ "Енергопостачання" пов’язані між собою: "Одним із засновників КВКП "Союз" є ТОВ "Енергопостачання", яка володіє часткою 63% акцій, а кінцевим бенефіціарним власником двох суб'єктів господарської діяльності являється ОСОБА_9. Керiвником КВКП "Союз" є чоловік ОСОБА_9 - ОСОБА_6".

Згідно з відкритими даними держреєстрів, кінцевим бенефіціаром ТОВ "Енергопостачання" та КВКП "Союз" є Альона Приходько. Керiвником КВКП "Союз" є її чоловік Ігор Приходько.

У вересні 2022 "Союз" виграла тендер вартістю 238,6 млн грн з реконструкції повітряної лінії "Хмельницька АЕС – Жешув", яка з’єднує Україну та Польщу і збільшує можливості експорту та імпорту електроенергії на 1000 МВт.