RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Кримінальні справи та бізнес у Криму: ЗМІ розповіли про "темні плями" в біографії заступника Міненерго Хейла

У вересні заступником міністра енергетики став Олександр Хейло, попереднім місцем роботи якого було ДП "Укрвугілля". Це підприємство опинилось в епіцентрі скандалу через імовірний розпродаж державного вугілля "наліво" за заниженими цінами. А у біографії заступника міністра журналісти розкопали низку сумнівних зв'язків та цікавих фактів.

Про це повідомляє "СтопКор", пишуть Українські новини.

До роботи у держструктурах Хейло мав досвід у бізнесі, не лише на підконтрольних територіях. У 2018 він був бенефіціаром підприємства "Ліберті Файненс", новим власником якого, за даними реєстрів, є підприємець із Донеччини Роман Соломський. На Соломського були переоформлені енергокомпанії з так званого "пулу" сина Януковича — Олександра ("Саші Стоматолога").

Хейло був співвласником фірми "Мавіто Трейд". Історичним засновником підприємства є Сергій Секо, прізвище якого фігурує в розслідуваннях щодо схем у держзакупівлях для "Енергоатому" та "Рівненської АЕС". Також Хейло володів "Селидівським машинобудівним заводом", який є фігурантом кримінального провадження (титрами № 42014050990000217 від 26.12.2014) щодо заволодіння бюджетними грошима з подальшим конвертуванням у готівку за нібито надані товари та послуги шахтам "Красноармійськвугілля".

Згідно з інформацією з реєстру юросіб рф, 5 листопада 2014 Хейло став співзасновником ТОВ "Фест Трейд" з реєстрацією на окупованому росіянами Кримському півострові. Сам заступник міністра це заперечує.

"Щодо "Фест-Трейду", то ця компанія була зареєстрована в українському Криму. Зрозуміло, що зараз, поки Крим окупований, перереєструвати її немає ані технічної, ані законодавчої можливості. Зараз вона повністю неактивна", — стверджує Хейло.

За інформацією Громадської ради доброчесності, заступник міністра енергетики неодноразово відвідував окупований Крим з дружиною - суддею Яною Хейло, одна з цих поїздок тривала понад 2 місяці. Члени ГРД припускають, що подружжя могло отримати гарантії безпеки від окупаційної влади. Цей факт сам Хейло також відкидає.

Як виявили журналісти, так "вугільний топменджер"Олександра Януковича-"Стоматолога" Сергій Кузяра є не лише колишнім компаньйоном, а й кумом заступника голови Міненерго Олександра Хейла.