RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Мільярди прибутку завдяки екс-менеджменту: експерт розповів про прибутки "Укрнафти" під керівництвом Корецького

Керівник державної "Укрнафти" Сергій Корецький, що звітував про рекордний прибуток у 20 млрд грн за рік свого керування, насправді використовує своє службове положення як голови одночасно двох підприємств, у тому числі "Укртатнафти". Таким шляхом він зміг отримати у 1 кварталі 2023 прибуток у понад 4 млрдгрн, просто привласнивши чужі нафтопродукти.

Це стверджує політичний оглядач Михайло Шнайдер уFacebook, за його словами, схему йому розповів колишній топ-менеджер "Укрнафти", який працював там до націоналізації.

За його словами, допоміг отримати надприбутки контроль над "Укртатнафтою" – монополістом в галузі переробки сирої нафти, що Корецький використовує.

Так, "Укртатнафта" поза договором (фактично не маючи на це права) переробила нафту, отриману від "Укрнафти" на зберігання у 2022. Отримані від переробки нафтопродукти вважаються власністю "Укрнафти" та належали до повернення їй. На 25 листопада, коли Корецький став директором обох підприємств, на "Укртатнафті" нараховувалось близько 275 тон сирої нафти та біля 100 тис. тон готових нафтопродуктів.

"У березні 2023 між "Укрнафтою" та "Укртатнафтою", керівниками яких є Корецький, було укладено угоду про врегулювання правовідносин щодо повернення переробленої нафти, за умовами якої "Укртатнафта" визнала, що впродовж 2022 отримувала від "Укрнафти" неоформлену нафту. Також сторони погодили, що в рахунок відшкодування вартості цієї нафти "Укртатнафта" віддає "Укрнафті" вироблені з неї нафтопродукти, саме ті близько 100 тис. тон", - пояснив Шнайдер як "Укрнафта" отримала контроль над ресурсом, що їй не належав.

У першому кварталі 2023 Корецькому необхідно було погасити податковий борг "Укрнафти" (близько 5 млрд грн). Йому треба було наповнити дохідну частину бюджету, не витрачаючи коштів, і на продаж пішли 100 тисяч тон нафтопродуктів, що у березні відійшли "Укрнафті".

"Ці нафтопродукти Сергій (Корецький) продав від імені "Укрнафти", проте на балансі підприємства у 1 кварталі 2023 вони не обліковувались, а перебували в обліку "Укртатнафти". Іншими словами, отримавши у 1 кварталі 2023 дохід від реалізації неоприбуткованих нафтопродуктів, "Укрнафта" фактично не понесла (не відобразила в обліку) жодних витрат на їх придбання. Це, серед іншого, і дало змогу "Укрнафті" заявити у 1 кварталі 2023 про отримання нечуваного прибутку в розмірі більше 4 млрд грн", - пояснює "надприбутковість""Укрнафти" у 1-у кварталі 2023 Шнайдер.

Останнім шляхом стало рішення Сергія Корецького у липні 2023, коли він оформив документи, що 100 тис. тон нафтопродуктів "Укртатнафтою" були начебто продані "Укрнафті", легалізувавши продаж та прибуток у 4 млрд грн за 1 квартал.

"Куди були витрачені кошти, які "Укрнафта" сплатила за нафтопродукти, які і так їй належали, невідомо, адже із зрозумілих тепер причин "Укртатнафта" і досі працює без затвердженого фінансового плану та стратегічних планів розвитку. Напевно саме тому, щоб не легалізовувати ці фальсифікаціі, від співпраці з "Укрнафтою" вперше відмовилися аудитори з великої четвірки, що поставило під загрозу аудит консолідованої звітності групи "Нафтогаз", до складу якої входить "Укрнафта", - зазначив Михайло Шнайдер, і наголосив на небезпеці подібних махінацій для іміджу "Нафтогазу".