RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Фінплан Укрнафти відправили на доопрацювання: мільйони зарплатні при скороченні видобутку та кредитах

Міністерства не погодили фінансовий план держкомпанії ПАТ "Укрнафта" та відправили документ на доопрацювання.

Про це пише "Телеграф".

Розгляд проєкту змін фінплану на 2023 відбувся у Мінекономіки 17 листопада, і, як випливає з висновку Мінфіну, у міністерства виникла низка зауважень до документу. Урядові фахівці зазначають, що топменеджмент компанії не надав інформації "щодо факторів скорочення обсягів видобутку газу і нафти з обґрунтуваннями стосовно економічної ефективності для Товариства спільної діяльності, із зазначенням витрат та доходів, прогнозних цін вуглеводнів".

"Загальні обсяги видобутку нафти зменшуються у порівнянні із затвердженим фінпланом з 1 447 тис. т до 1 405 тис. т, або на 42 тис. т, що призводить до залучення додаткового фінансового ресурсу на покупну сировину", - йдеться у висновках.

Розкритикували урядовці і зарплату керівника ПАТ Сергія Корецького: "… Враховано посадовий оклад керівника у розмірі 1 246 500 грн/місяць. В умовах триваючої збройної агресії рф та необхідності ефективного використання державних фінансових ресурсів вважаємо, що такий розмір посадового окладу керівника потребує коригування".

Менеджмент компанії у проєкті закладав збільшення запозичень з 2 млрд грн до 5 млрд грн, зменшення надходжень до бюджету від ПДВ та "забув" про борги перед державою (несплата пені на 320 млн грн за акцизним податком): "Вказане потребує пояснень щодо невідображення сплати пені у проекті змін до фінансового плану та строків її погашення…".

Як зазначається, "основні показники проекту змін до фінплану сформовано без врахування результатів діяльності Товариства за 9 місяців 2023… Планові річні показники змін до фінплану, в тому числі планові показники IV кварталу 2023, мають бути сформовані на підставі оцінки ступеня відхилення фактичних результатів фінансової діяльності від запланованих та з урахуванням динаміки фінансово господарської діяльності, а також фактично досягнутих результатів за останній звітній період".

У ПАТ підготували проєкт "за скороченою формою, що унеможливлює проведення більш ґрунтовного аналізу". Як сказано у висновку, при зростанні собівартості реалізації товарів, робіт, послуг на 11 471 млн грн до 48 990 млн грн, "відсутня інформація щодо розмірів собівартості, в тому числі на одиницю продукції: природного газу, гуртових продажів, скрапленого газу та роздрібного бізнесу… Передбачено додаткові витрати на транспортування при експорті 239 тис. т та імпорті 95 тис. т нафтопродуктів, при цьому відсутня підтвердна інформація щодо розміру вказаних витрат в розрізі нафтопродуктів, їх ціни закупівлі/продажу та обсяги експорт/імпорту. Відсутня також інформація щодо сум отриманих доходів від реалізації скрапленого газу, прогнозні ціни його реалізації з обґрунтуванням з порівняльним аналізом із затвердженим фінпланом-2023", — зазначають у Мінфіні.

Передача нафти і конденсату та скрапленого газу власного виробництва на умовах договорів комісії, давальницької переробки, інших договорів, що не передбачають передання права власності на них, не допускається.

"Проєкт змін до фінплану ПАТ "Укрнафта" на 2023-й потребує доопрацювання", — йдеться у висновках.

У листопаді 2022активи компаній "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор" передали в управління Міноборони. За рік після націоналізації підприємства йогосупроводжують скандали, а компанія занурюється у кризу.