RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Чи сховають в Україні ЛЕП під землю? Експерти дали оцінку цій ідеї

Через російські ракетні атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури деякі повітряні лінії електропередач (ЛЕП) можна було б сховати під землею, особливо, якщо мова йде про нові лінії.

Про це у коментарі "Апострофу" заявив керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Псіхєя" Геннадій Рябцев.

"Але, щоб усі ЛЕП закопати - цього ніхто робити не буде, для цього немає технологічних рішень", - сказав експерт.

При цьому він зазначив, що вже зараз здійснюється заглиблення підстанцій: "Вони заглиблюються і закриваються відповідними захисними спорудами другого рівня - це захист від дронів".

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко також сумнівається, що переміщення ЛЕП під землю є реалістичним.

"Опустити під землю високовольтні мережі - я не чув про такі проекти. Можливо це зробити частково, на 50-100 метрів біля атомних станцій - теоретично про це можна подумати. Але ж такого роду проекти більше реалізуються на рівні трансформаторних підстанцій. Тому я думаю, що мова, скоріш за все, йде про те, що під землю заховають трансформаторні підстанції", - сказав він "Апострофу".

У свою чергу перший заступник голови парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, ексміністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко впевнений, що наразі йдеться саме про проект забезпечення захисту трансформаторних підстанцій.

"Високовольтні лінії нікуди не можна перенести. Підстанції - теоретично можливо, але я б порадив пану Миколі (Коліснику) зараз цю тему не піднімати, бо треба оцінити, скільки грошей вже витратили на підземний захист так званого третього рівня. Це дуже великі затрати, в часі це не зрозуміло - коли, і ще й технологічно не зрозуміло, як від'єднати і перенести все це обладнання", - заявив Кучеренко.

Раніше ідею перенесення ЛЕП під землю висунув заступник міністра енергетики Микола Колісник