RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Коновалюк розкритикував підготовку Кабміном до приватизації потенційних "локомотивів економіки"

Уряд планує продати держпідприємства, які при ефективному управлінні здатні приносити мільярдні прибутки.

Про це у своєму блозі на сайті видання "Обозреватель" написав економіст, лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

За його словами, "Турбоатом", "Укрспирт" і Одеський припортової завод, які влада планує приватизувати в першу чергу, можуть приносити країні мільярдні прибутки.

"Достатньо проаналізувати ТОП-100 найбільших державних компаній України від Мінекономрозвитку і торгівлі, щоб зрозуміти, як влада нас намагається обдурити. Підприємство "Турбоатом" за перше півріччя 2016 року отримало чистий прибуток у розмірі 431 мільйон гривень. Це четвертий за обсягами виробник турбін у світі, який експортує свою продукцію в 45 країн, один із стовпів вітчизняної економіки, який нинішній уряд намагається віддати в чужі руки", – зазначив Коновалюк.

Він нагадав, що "Укрспирт" за першу половину минулого року отримав чистий прибуток 59 мільйонів гривень.

"Це державна монополія з виробництва та реалізації спирту на внутрішньому і зовнішньому ринках. Його приватизація може призвести до неконтрольованого виробництва сурогатного алкоголю і масових отруєнь, як уже було в Україні минулого року", – заявив Коновалюк.

Він навів дані по Одеському припортовому заводу, який в 2015 році отримав прибуток 152 мільйони гривень.

"Він є кінцевою точкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса, а тому контроль над ОПЗ носить навіть не економічний, а зовнішньополітичний характер", – написав Коновалюк.

Економіст впевнений, не зумівши подолати масштабну корупцію, уряд намагається позбутися від прибуткових держпідприємств. На його думку, таким чином Кабмін підміняє поняття, щоб приховати своє повне невміння управляти державною власністю.

"Великі національні підприємства і корпорації можуть стати локомотивами розвитку вітчизняного виробництва. Для цього держава повинна перезапустити економіку. Потрібно не продавати, а ефективно управляти і збільшувати прибуток для держави", – вважає Коновалюк.