RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

ЗМІ розповіли про новий контракт ОГХК нижче за ринок з відстрочкою платежу - документ

Компанія ITS International Trade & Sourcing GmbH & Co. KG (ITS) з Дюссельдорфа закупить 24 тис т ільменіту виробництва Іршанського гірничо-збагачувального комбінату Об'єднаної гірничо-хімічної компанії на суму 3,7 млн євро з відстрочкою платежу в 15 банківських днів.

Про це йдеться в контракті, передає "Мінпром".

Контракт підписаний 17 червня тимчасовим керівником ОГХК Пітером Девісом і директором ITS International Trade Олегом Цюрою. Ільменіт придбаний з дисконтом від ринкової ціни в 20-40 дол за тонну. У свою чергу, ільменіт вмістом 54%, як в Іршанську, на умовах CIF продається по 260-280 дол, що відповідає ціні на умовах FOB в 190-210 дол.

Судновласники в коментарі для ЗМІ пов'язали компанію з групою Фірташа-Фурсін-Льовочкін, і журналісти допускають, що сировину ОГХК можуть відправити на переробку в анексований Крим - на підприємство Фірташа "Кримський Титан". На думку експертів, контракт Пітера Девіса і Олега Цюри має особливості, які відрізняють його від світової практики.

"Він передбачає розрахунок у євро, а котирування на ринку, як правило, в доларовому еквіваленті. Це може допомогти уникнути доларового комплаенса і не потрапити в халепу з правоохоронцями США. По-друге, контракт не передбачає поставку зразків для тестування - так роблять трейдери, які вперше мають справу з титановою сировиною (ITS в цьому бізнесі помічена не була). По-третє - трейдер готовий взяти великий обсяг продукції, що не протестувавши її", - аналізує експерт.

Це може вказувати, що "покупець знає, що бере, або переробник, для якого посередник придбав сировину, з ним знайомий", - розповідає директор ІА "Інфоіндустрія" Дмитро Гордейчук.

Ільменіт Іршанського ГЗК забезпечував потреби "Кримського Титана", коли ГЗК був у нього в оренді. "Ільменіт не потрібно тестувати, ГЗК не міняв технологію виробництва", - додав він.

Як повідомили в ЗМІ, Пітер Девіс промовчав, що в 2012 році працював в наглядовій раді банку "Кліринговий дім", акціонерами якого є партнер Фірташа - Іван Фурсін і Сергій Льовочкін: "Зв'язками Девіса з Фурсиним-Льовочкіним можна пояснити такий контракт", - вважають в ЗМІ.

У портфелі ОГХК є посередник - компанія "Керамплюс", а також ЗТМК, з яким відстрочка платежу по поставкам становить 40 днів. Глава ФДМ Дмитро Сенниченко, який призначив Пітера Девіса т.в.о голови правління ОГХК, схвалює практику роботи з покупцями свого протеже, незважаючи на обіцянку перейти на продаж за ринковими цінами і за передоплатою.

Компанія ITS International Trade &Sourcing GmbH & Co. KG займається імпортом та експортом капіталу і споживчих товарів, а також брокерських послуг. Штат компанії складається з двох співробітників з російськими прізвищами, а оборот не перевищував 1,5 млн євро. У 2018 ITS намагалася виграти аукціон на покупку цирконію металевого на держпідприємстві "Східний ГЗК", але не змогла, після чого подала на комбінат в суд.