RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Процес приватизації ОПЗ надмірно політизується - глава АГТ Олександр Горбуненко

Процес приватизації ПАТ "Одеський припортовий завод" занадто заполітизований, оскільки політики в спробах сподобатися виборцям змушують Фонд держмайна невиправдано завищувати стартову ціну підприємства. Це одна з кількох причин, чому приватизація ОПЗ не може відбутися більше 10 років.

Про це в матеріалі на "НВ Бізнес" пише Олександр Горбуненко, гендиректор і керуючий партнер компанії "Агро Газ Трейдинг", яка є постачальником давальницької сировини на ОПЗ.

Горбуненко назвав перешкоди, які раніше ставали бар'єром для приватизації ОПЗ.

"По-перше, процес приватизації надмірно політизується. Намагаючись сподобатися виборцям, політики з року в рік дають публічні обіцянки продати завод за один або навіть два млрд дол, тим самим змушуючи Фонд держмайна невиправдано завищувати стартову ціну на аукціоні", - пише він.

По-друге, продовжує він, відбір учасників торгів був недостатньо прозорим, а його результати опинилися в прямій залежності від суб'єктивної думки чиновників. Так, в 2009 році уряд, що встановлював правила приватизації ОПЗ, був змушений відправити їх на доопрацювання.

"По-третє, величезної шкоди інвестиційній привабливості ОПЗ завдає його складне фінансове становище і накопичені борги. Сумарно вони досягають 10,3 млрд грн. Основні кредитори ОПЗ - це НАК "Нафтогаз" (2,2 млрд грн) і холдинг "Ostchem" ( близько 250 млн дол)", - додав глава АГТ.

Горбуненко впевнений, що альтернативи приватизації ОПЗ немає, проте у виграші повинні залишитися всі сторони процесу - держава, завод і його трудовий колектив, майбутній інвестор.

"Ідеального рецепту приватизації Одеського припортового заводу немає. Ясно, що він має враховувати ряд ключових вимог. Це збереження цілісності виробничих ланцюжків, надання їм гнучкості та динамічності відповідно до мінливих умов ринку і дотримання інтересів трудового колективу. На цих трьох китах необхідно будувати діалог з усіма залученими сторонами: профкомом ОПЗ, інвестиційним радником Фонду держмайна, інвестором і бізнес-спільнотою. Тому що істина народжується тільки у відкритій і компетентній дискусії", - зазначив Горбуненко.

ПАТ "Одеський припортовий завод" - одне з найбільших підприємств хімічної промисловості України. Підприємство входить в список об'єктів великої приватизації Фонду державного майна. Планується, що велика приватизація відновиться після стабілізації ситуації на фінансових ринках.