RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

У червні Україна вивезла рекордний обсяг брухту, потрібна тимчасова заборона на експорт - експерт

Уже в серпні українські меткомбінати можуть зупинитися через брак металобрухту, оскільки в червні його експорт побив рекорд.

Про це повідомив керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко, пише UAProm.

"Всі ми прекрасно знаємо, яка зараз кон'юнктура на зовнішніх ринках металопродукції і металургійної сировини. Плюс ситуація ускладнюється тим, що самого металобрухту не вистачає, і турецькі металурги готові його купувати за будь-яку ціну. В зв'язку з цим експорт металобрухту з України зростає в геометричній прогресії", - сказав він.

За його словами, в 1 півріччі 2021 експорт металобрухту з України склав близько 231 тис т, тоді як за весь минулий рік - 36 тис т.

"Ми бачимо 6-кратне зростання експорту брухту. Більш того, з кожним місяцем поставки тільки збільшуються. Так, вже в квітні обсяги вивезення склали 38 тис т, а в травні вони збільшилися вже до 60 тис т, а за підсумками червня - рекордні 85 тис т. Це вже серйозний показник, це місячне споживання одного великого комбінату, а мито в 58 євро/т, по суті, перестало стримувати експорт брухту", - підкреслив експерт.

При цьому він зазначив, що ситуація тільки погіршуватиметься, оскільки РФ підвищила мито на експорт брухту з 45 до 70 євро / т, Казахстан і Киргизія заборонили експорт брухту за межі ЄАЕС, а в ЄС лобіюють заборону на експорт брухту в зв'язку з необхідністю виконувати норми Green Deal.

"У таких умовах Україна стає найбільш незахищеним та доступним джерелом брухту для Туреччини, найбільшого в світі імпортера брухту. А я нагадаю, що український ринок ломозаготовки два роки поспіль встановлював антирекорди. Так, в 2019 ломозбір склав 3,1 млн т, в 2020 - 2,9 млн т. Остання цифра - це історичний мінімум", - констатував В. Головко.

Як зазначив експерт, існує реальна загроза того, що українська металургія залишиться без стратегічної сировини: "Я нагадаю, що жодна технологія не дозволяє виробляти сталь без металобрухту. Це означає, що вже в серпні нас чекають зупинки металургійних комбінатів, що платять податки, які забезпечують приплив валютної виручки та зайнятість в індустріальних регіонах України", - зазначив він.

Він повідомив, що єдиним виходом у ситуації, що склалася, може стати тимчасова заборона на експорт металобрухту з України: "Ми бачимо, що відновлення світової економіки викликало різке зростання попиту на брухт. І багато країн не гребують вводити тимчасові заборони з міркувань національної безпеки. Таким шляхом пішли Аргентина, ОАЕ, Вірменія, ПАР. Україні також потрібно тимчасово забороняти експорт брухту. Це буде грамотною економічною політикою держави, завдання якої не "годувати" турецьких металургів, а розвивати свою промисловість", - підкреслив експерт.