RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

США та Японія погодили заміну "стальних мит Трампа" на квотування - ЗМІ

США і Японія з 1 квітня 2022 року домовилися скасувати 25%-не мито на імпорт сталевої металопродукції на американський ринок і замінити її квотою.

Про це повідомляє Reuters.

Так, механізм квотування застосовуватиметься щодо 1,25 млн тонн японської металопродукції, яка ввозиться до США без так званого мита екс-президента США Дональда Трампа, запровадженого у березні 2018 року.

Цей обсяг можна порівняти з середньорічними показниками за 2018-19. При цьому, якщо імпорт даної металопродукції перевищить ліміт, то до додаткових обсягів буде застосовуватися 25% мито. Рішення прийнято з метою протидії несумлінним торговим практикам Китаю.

У середині листопада 2021 року Японія та США приступили до консультацій з питання скасування 25% мита. Аналогічні консультації розпочалися з Великобританією і продовжуються досі. З 1 січня 2022 року набули чинності квоти для металургів Євросоюзу на імпорт 3,3 млн. тонн металопродукції в США замість 25% мита.

Тим часом українські металурги з кінця минулого року неодноразово зверталися до керівництва України ініціювати переговори зі США щодо заміни сталевого мита на тарифні квоти. Останнє звернення від об'єднання металургійних підприємств "Укрметалургпром" до президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигая було наприкінці січня 2022 року. Копія документа також направлена на адресу тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіни Квін.

Українські металурги просять Зеленського ініціювати переговори зі США щодо заміни сталевого мита на тарифні квоти в рамках надання економічної допомоги.

"Цілком очевидно, що зараз, після оприлюднення намірів США надати Україні економічну підтримку, уряд України може звернутися до Вашингтона щодо вилучення України з-під дії 25% мита із заміною його на тарифну квоту на безмитні поставки української сталі в США", - зазначили в "Укрметалургпромі".