RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Черкаський завод автохімії можуть націоналізувати, бо його засновник працює на ВПК РФ - ЗМІ

Стратегічний Черкаський завод автохімії, до складу засновників якого входив громадянин рф Михайло Вашуркін, може стати кандидатом на націоналізацію.

Як з'ясували журналісти "СтопКору", росіянин Вашуркін, імовірно, досі зберігає вплив на фінансово-господарську діяльність заводу в Черкасах.

Михайло Вашуркін отримав паспорт громадянина рф у Москві у 2014 році. У 1995 він зареєстрував торгову марку "ВАМП", а також став засновником ТОВ "Черкаський завод автохімії", ТОВ "ВМ-Інвест" і ТОВ "Укр Пол". Усі три фірми зареєстровані за однією адресою у Черкасах. І, хоча зі складу бенефіціарів заводу автохімії Вашуркіна вивели у 2023, російський бізнесмен досі виступає власником ТОВ "Украпол". У росії Вашуркіну належить ще одна фірма – "Азімут", яка є підрядником Державного науково-дослідного інституту машинобудування імені Бахірєва – складової частини російської військової корпорації "Тактичне ракетне озброєння". Ідеться про постачання комплектуючих до снарядів, якими армія рф обстрілює українські міста.

У серпні 2022 в рамках кримінальної справи, ініційованої Черкаською прокуратурою, Придніпровський райсуд наклав арешт на 3 українські компанії, підконтрольні Вашуркіну. Їх підозрюють у фінансуванні російських терористів.

"Це так званий санкційний процес, який передбачає конфіскацію через Вищий антикорупційний суд в рамках накладених санкцій. Цей механізм буде застосовуватись до фізичних осіб, які не тільки заперечують російську агресію але і, наприклад, фінансують російську агресію", – зазначила народна депутатка, заступниця голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

У 2023 слідчим суддею того ж Придніпровського райсуду арешт підприємств було скасовано. "СтопКор" спрямував запити до АРМА й РНБО щодо того, чи активи росіянина Вашуркіна можуть уникнути конфіскації. Раніше стало відомо, що черкаські підприємства зі сфери впливу російського бізнесмена Вашуркіна підозрюють у фінансуванні дій, спрямованих на зміну держкордонів України.