RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

Всі новини

Українська сіль знову ставить Росію на коліна

Українське держпідприємство "Артемсіль", яке в 2014 році займало п'яту частину російських продажів, почало повертати втрачені позиції після дії більше року заборони на постачання в Росію.

Про це повідомляє Комерсант.

У "Руспродсоюзі" виданню повідомили, що в травні-липні цього року "Артемсіль" поставила в Росію понад 70 тис. тонн продукції. При цьому основна частина поставок — близько 60 тис. тонн — припала на липень. Весь обсяг російського ринку харчової солі за підсумками першого півріччя "Руспродсоюз" оцінює в 520 тис. тонн, з яких 350 тис. випустили компанії РФ. Таким чином, "Артемсіль" за останні три місяці зайняла майже 13,5% російського ринку, до заборони в Росії ця цифра становила 21%.

Заступник голови правління "Руспродсоюзу" Дмитро Леонов вважає, що експансія "Артемсолі" ставить під загрозу окупність проектів російських виробників, в тому числі Тиретського солерудника (його власник — Східно-Сибірська торгово-промислова компанія — на 90% контролюється сином скандального генпрокурора Росії Юрія Чайки Артемом).

Через ввезення солі з України такі проекти стають ризикованими, міркує Леонов. За його даними, значний обсяг продукції "Артемсолі" може призвести до скорочення частки російських виробників з поточних 65% до менш ніж 50%.

Крім "Руспродсоюзу" проти "Артемсолі" раніше ополчився також губернатор Оренбурзької області Юрій Берг. У червні він попросив президента РФ Володимира Путіна призупинити ввезення продукції "Артемсолі" на російський ринок. У листі до Путіна Берг вказав, що поставки "Артемсолі" у заявлених обсягах загрожують переповненням всьому ринку, в результаті чого "російські соледобувальники змушені будуть суттєво скоротити, а деякі й зовсім зупинити виробництво".

Як повідомляв "Апостроф", "Артемсіль" у 2014 році була одним з найбільших гравців на російському ринку харчової солі. У січні 2015 року Росспоживнагляд призупинив ввезення продукції з українського підприємства через претензій до якості і після охолодження відносин з Україною. У травні цього року служба зняла заборону, дозволивши "Артемсолі" щороку ввозити в Росію до 170 тис. тонн. Всього "Артемсіль" здатна випускати понад 7 млн тонн продукції на рік.