RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

На виконання ініційованого Зеленським меморандуму: в Раді планують скасувати "маржу Холодова"

Наступного тижня парламент має розглянути проект постанови про скасування результатів голосування щодо законопроекту №1049, який був прийнятий ВРУ, але так і не підписаний президентом України Володимиром Зеленським.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на інформацію на сайті Ради.

Відзначається, що документ не був підписаний через порушення, допущені депутатами при внесенні поправок до законопроекту.

3 жовтня 2019 року, напередодні голосування за законопроект на засіданні комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, члени комітету внесли скандальну поправку №8, яка не торкалася теми проекту, але встановлювала фіксований рівень торговельної націнки на сигарети. Поправка в ЗМІ стала відома як "маржа Холодова". Саме заступника голови комітету з питань податкової політики Андрія Холодова журналісти називають основним бенефіціаром даної поправки.

За даними розслідування "Схем", він може контролювати велику мережу роздрібного продажу тютюнових виробів. Пізніше НАБУ відкрило провадження стосовно депутата Холодова за підозрою у зловживанні владою і службовим становищем.

Ухвалення так званої "маржі Холодова" парламентом змусило компанію "Брітіш Американ Тобакко Україна" зупинити в листопаді 2019 року виробництво на тютюновій фабриці в Прилуках і відкликати 25 млн акцизних марок на 505 млн грн. Інший великий виробник "Джі Ті Ай Україна" відкликав акцизні марки на 350 млн грн. У компанії "Філіп Морріс Україна" заявили, що змушені скоротити виробництво сигарет на третину через скандальну поправку.

Кризова ситуація на тютюновому ринку створила загрозу для надходжень до держбюджету: за 11 місяців 2019 року план по тютюнового акцизу недовиконаний на 14,4 млрд грн.

З огляду на на загрози ситуації для економіки і бюджету, в неї був змушений втрутитися президент, який провів зустріч з найбільшими тютюновими виробниками країни (входять в ТОП-10 платників податків України) і ініціював Меморандум про взаєморозуміння про прозорому та передбачуваному регулювання розвитку тютюнової промисловості.

12 грудня 2019 року за дорученням уряду цей Меморандум підписали міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов і директори найбільших виробників тютюнової продукції України.

Щоб уникнути таких ситуацій в майбутньому серед основних цілей Меморандуму заявлено "сприяння просуванню і збереженню прозорої моделі функціонування ринку тютюнових виробів, забезпечення ціноутворення на конкурентних засадах та відповідно до принципів ринкової економіки".