RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Антидемпінгові санкції на імпорт шприців при пандемії коронавірусу суперечать національним інтересам - ЗМІ

Асоціація операторів ринку медичних виробів (AMOMD) вважає недоцільним проведення спецрозслідування щодо імпорту в Україну шприців в умовах збільшення попиту на них.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

AMOMD (об'єднання понад 70 національних виробників, імпортерів, дистриб'юторів та інших учасників ринку медичних виробів) закликала РНБО, прем'єр-міністра, МЕРТ і МОЗ в умовах пандемії COVID-19 прийняти як пріоритет національний інтерес при розслідуванні щодо імпорту шприців, яке проводить Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства. Відкритий лист направлено прем'єр-міністру, РНБО, МЕРТ і МОЗ.

МЕРТ в грудні 2019 року було розпочато спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну шприців (незалежно від країни походження). Вітчизняний виробник шприців ПАТ "Гемопласт", мотивував ініціативу розслідування зростанням імпорту в обсягах, які могли завдати шкоди національному виробнику.

"У заяві наведено докази, на підставі яких можна вважати, що з II кварталу 2015 року - I кварталу 2019 імпорт в Україну шприців здійснювався в таких обсягах і на таких умовах, що могли завдати шкоди національному виробнику", - йдеться в повідомленні МЕРТ від 07.12.2019.

Раніше Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі проводила аналогічне розслідування. МКМТ двічі переносила прийняття рішення за підсумками антидемпінгового розслідування з листопада 2017 року, але не знайшла підстав для застосування обмежень і припинила його влітку 2019 року, залишивши звернення скаржників без задоволення.

Виробники шприців ПАТ "Гемопласт" і ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла", які ініціювали розслідування, мотивували його зростанням імпорту.

"Імпорт в Україну шприців з Індії, Туреччини і Китаю здійснювався в таких обсягах, які могли завдати шкоди українським виробникам", - вважають в компаніях.

Експерти ринку відзначають, що в ході розслідування МКМТ і МЕРТ могли проаналізувати інформацію; і якщо причини для обмежувальних заходів існували, то були б виявлені.

ПрАТ "Тюмень-Медико-Сміла" утрималося від участі в розслідуванні; те ж саме стосується і великого українського виробника шприців ТОВ "Умедо Груп", що недавно почав роботу. З усіх учасників ринку питання збільшення обсягів імпорту турбує тільки ПАТ "Гемопласт".

Експерти вважають, що ринкова частка ПАТ "Гемопласт" знижується, але не за рахунок зростання імпорту, а через недостатньо високий технічний рівень, а також невисоку частку шприців у лінійці товарів. Тобто скаржник не може забезпечити наповнення ринку.

Саме очевидний дефіцит шприців на ринку, незважаючи на імпорт, став причиною запуску добре оснащеного заводу ТОВ "Умедо Груп" (підприємство не зверталося в МКМТ і МЕРТ зі скаргою на конкуренцію з боку імпортерів шприців).

З урахуванням ситуації на ринку медичних виробів в умовах пандемії коронавірусу, в AMOMD відзначають збільшення попиту на шприци в Україні на 30%.

"В Україні розглядають можливість обмеження імпорту шприців з усіх країн світу, що турбує Асоціацію та її членів. Українські виробники не в змозі забезпечити потреби внутрішнього ринку, особливо при підвищеному попиті", - уточнили в AMOMD.

Учасники ринку вважають, що в разі застосування заходів, як на тому наполягає ПАТ "Гемопласт", вартість шприців зросте, збільшиться їх дефіцит, а скаржник не зможе наростити частку на ринку.

Учасники ринку повідомляють, що в березні 2020 року – в момент введення надзвичайної ситуації через загрозу коронавіруса, МЕРТ фактично бездіяльне. На думку експертів, з урахуванням рівня попиту на цей товар, навіть за відсутності обмежень, не можна виключати дефіциту шприців на ринку України.

"Існують підстави для закриття розслідування на підставі національних інтересів ... Асоціація вважає, що спеціальне розслідування МЕРТ і застосування попередніх чи остаточних заходів (додаткових ввізних мит, квот, режиму нагляду) є абсолютно неприпустимими", - підкреслили в AMOMD.