RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

В Україні серйозно подорожчала нерухомість на вторинному ринку: що підігріває ціну "хрущовок"

В Україні впевненими темпами підвищується вартість нерухомості на вторинному ринку. При цьому, як зазначають ріелтори, найбільшим попитом користуються малогабаритні квартири радянської типової забудови - хрущовки, брежньовки, чешки, сталінки і т. д.

Про це повідомив портал UBR.

Купують таке житло не тільки в Києві, а й в інших регіонах, віддаючи пріоритет великим містам.

Радянські типові "однушки" і "двушки" сьогодні складають приблизно 70% попиту на вторинним ринку нерухомості. У свою чергу, приблизно 60% з них - це однокімнатні квартири. Їхня ціна нині складає від 35 тисяч доларів у великих регіональних центрах типу Харкова, Дніпра, Одеси і Львова. У Києві вартість таких квартир доходить до 50 тисяч доларів. У той же час близько 35% попиту складають двокімнатні квартири вартістю 70-100 тисяч доларів.

На ціни впливає безліч факторів. Це і місце розташування, зручність в плані транспортного сполучення, технічний стан будинку і його комунікацій, якість внутрішнього ремонту і т д.

"З початку 2021 року малогабаритні квартири подорожчали від 7 до 10% в залежності від регіонального центру і перерахованих технічних характеристик", - зазначив президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

Швидше усіх дорожчають однокімнатні квартири

Малогабаритні квартири користуються зараз величезним попитом (близько 60%). За словами експертів, якогось ажіотажу немає, але попит підвищується впевнено, а слідом за ним відбувається і подорожчання. Саме висока затребуваність, високий попит є головними регуляторами цін на такі квартири.

Наприклад, з 2018-го по 2020 рік вартість однокімнатних квартир в середньому по країні збільшилася практично на 15%.

Топ-областей з подорожчання вторинного житла

Лідерами з подорожчання однокімнатних квартир є:

  • Хмельницька область - в середньому подорожчання склало 31,5%;
  • Дніпропетровська, Вінницька та Полтавська області - 26%;
  • Рівненська область - 24,5%;
  • Закарпатська область - 24%;
  • Чернігівська область - 22%;
  • Київська область - 21%.

В інших регіонах підвищення вартості "однушок" не перевищило 15-20%.

Експерти стверджують, що до кінця цього року ціни можуть підвищитися ще на 2-3%.

Навіщо люди скуповують квартири

Перш за все, це звичайна базова потреба людини - мати власне житло. У зв'язку з цим "однушки і" двушки "завжди домінували по полулярних на вторинному ринку нерухомості.

Саме такий тип житла є реалістичним для звичайних середньостатистичних молодих громадян, які хочуть мати своє житло.

Крім цього близько 40% придбань малогабаритних квартир здійснюється з метою збереження наявних коштів і отримання доходу від оренди.

Для порівняння: кількість інвестиційних угод на первинному ринку в сегменті одно- і двокімнатних квартир, в залежності від якісних характеристик об'єкту, що будується, може досягати 80% в Києві і до 50-60% - у великих обласних центрах.

Раніше ми також повідомляли, що в Україні забудовники вже незабаром будуть зобов'язані суворо дотримуватись європейських стандартів і норми галузі, через що підвищаться ціни на житло.