RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Під роздачу потраплять інші люди: що не так із новим податком на нерухомість в Україні

Експерти з нерухомості вважають, що "ресурсний закон", що вводить нові правила оподаткування угод з нерухомістю, вимагає серйозного доопрацювання. Йдеться про податок на третій та всі наступні протягом року продажі.

Про це йдеться у публікації Finance.ua, де посилаються на експертів одного з агентств нерухомості.

Так, рієлтори, проаналізувавши закон під номером 5600, заявили, що його норми зачеплять житло на первинному ринку.

Вони вважають, що на практиці не спрацює мета, покликана зобов'язати інвесторів, для яких є бізнесом купівля/перепродаж нерухомості, платити податок. При тому, що ідея, здавалося б, правильна.

Фахівці пояснюють, що підстави податку з'являються під час переходу права власності від одного власника до іншого, а саме право власності з'являється тільки після введення будинку в експлуатацію. У підсумку це призведе до того, що інвестори, як і раніше, оминатимуть дане податкове навантаження. Оскільки купуватимуть право власності на цінні папери на етапі "котловану" чи бронюватимуть у забудовника майбутній об'єкт нерухомості. Після чого, до здачі об'єкта в експлуатацію, поступатимуться цим правом власності іншому покупцю вже за вищою ціною.

Податок поширюється на такі види нерухомості:

  • квартира/її частина;
  • будинок/його частина;
  • кімната;
  • садовий будинок та господарські будівлі, а також земля під ними;
  • гараж;
  • земельна ділянка.

До ухвалення "ресурсного закону" формула податку була такою: перший продаж - нуль відсотків від суми продажу, другий і всі наступні за рік продажу - п'ять відсотків плюс військовий збір у півтора процента - загалом 6,5%.

Зараз до цієї формули додано ще один податок: від третього і всіх наступних продажів – 18% та 1,5% військового збору – 19,5%. При цьому, як наголошують експерти, немає загальної суми, як від прибутку, також закон не враховує зростання курсу валют, тоді як ціни на вторинному ринку традиційно номіновані в доларі.

Таким чином, "під роздачу" потраплять ті власники, які купили нерухомість до 2016 року - до різкого зростання курсу долара. Як наголошують фахівці, закон зачепить власників, яким в один календарний рік необхідно продати одразу кілька об'єктів: квартиру, дачу, гараж, земельну ділянку.

Раніше ми повідомляли, що українці через ризик нових податків заробляють менше.