RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Глава збанкрутілих "Південних авіаліній" в порушення санкцій ремонтує літаки в Україні - розслідування

Власник і директор авіакомпанії-банкрота "Південні авіалінії" Юрій Молод продовжує порушувати міжнародні санкції, організовує, фінансує і контролює технічне обслуговування і ремонт в Україні літаків і двигунів суданської авіакомпанії "Green Flag".

Про це йдеться в розслідуванні "Обозревателя", пишуть "Українські новини".

Повідомляється, що в авіаційному світі відомо, що літаки авіакомпанії "Green Flag" під керуванням громадян України "давно використовуються спецслужбами і Міністерством оборони Республіки Судан в зонах військових конфліктів".

Зараз в Одесі знаходиться суданський літак Ан-74 ST-BDT, який прибув в Україну в грудні 2020. Журналісти пишуть, що "немає ніяких відомостей, на підставах яких дозволів в Україні прибув цей суданський літак. Борт знаходиться в Одесі поза зоною митного і прикордонного контролю, на стоянці ДП "Одеський авіазавод" концерну "Укроборонпром".

"Молод примудрився перемістити на територію України не допущений до польотів літак, що нібито належить компанії "Wallpoint Overseas LP", віддати його на технічне обслуговування своєї української компанії "БСА Інжірінг" і в подальшому зробити кілька незаконних операцій з його перепродажем іншим компаніям. За фактом цих правовідносин на даний момент в правоохоронних органах порушено кілька кримінальних проваджень", - йдеться в публікації.

Як пише видання, до грудня 2020 суданські і ангольські літаки "по лінії угруповання Молода прилітали в Україну за підробленими документами і без дозволів держслужби експортного контролю України".

"Сотні документів та листів по темі показують, що Юрій Молод, порушуючи міжнародне і українське законодавство, також неодноразово організовував, фінансував і контролював технічне обслуговування в Україні військових літаків Ан-72 і ремонт двигунів, що належать Міністерству оборони Республіки Ангола, які ввозилися в Україну під видом цивільних за підробленими документами", - зазначено в розслідуванні.

Технічне обслуговування літаків, як пише ЗМІ, "здійснювалося контрольованою Молоду українською компанією, яка не має допуску на виконання робіт на військових літаках такого типу. Пілотування літаків здійснювалося громадянами України, не мають допуску до польотів на такому типі літаків".

"Уміння Молода домовлятися зі злочинними опонентами проявилося, як відзначають знаючі люди, ще в "лихі" 90-і", - зазначено в розслідуванні.

Молод у своїй діяльності "використовує мережу підконтрольних йому компаній (як українських, так і офшорних), пропонуючи співпрацю самим "нерукопожатним режимам", - пише ЗМІ.