RU  UA

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Експерт розповів про запит українців на прагматизм в економіці

Реакція українців на останні кроки влади в економічній сфері свідчить, що в країні з’явився запит на державний протекціонізм та економічний прагматизм.

Про це заявив політолог, директор Інституту глобальних досліджень Вадим Карасьов, повідомляють “Українські новини”.

При цьому, на його думку, підписання оновленого меморандуму з МВФ та погодження Єврокомісією кредиту в 600 мільйонів євро в обмін на українську деревину свідчать, радше, про економічний нігілізм влади, аніж про прагматизм.

“Влада здає інтереси українських пенсіонерів та селян в обмін на кредити МВФ. Погодження Єврокомісією кредиту в 600 мільйонів євро – ознака того, що влада без погодження із парламентом вирішила зняти мораторій на експорт лісу-кругляка. Договір про зону вільної торгівлі із Канадою підписано на умовах, де Канада отримує доступ до нашого ринку, а Україна – незначні квоти на експорт готової продукції. Це ножиці між риторикою патріотизму та нігілістичними економічними рішеннями. Реакція суспільства на такі кроки влади свідчить про те, що в Україні є запит на державний протекціонізм та економічний прагматизм”, – зазначив Карасьов.

За його словами, українці все чіткіше формулюють запит на відродження вітчизняної промисловості, вихід країні із кредитної залежності, відмову України від долі сировинного придатку та захист бізнесу та соціальних гарантій населення.

“Таких політиків чи громадських діячів, які би відстоювали протекціонізм в економіці та мали чітку риторику захисту інтересів промисловості та нової економіки сьогодні небагато. У Кабміні був створений Комітет промислового розвитку, але результатів жодних він не дав. Свого часу "Опозиційний блок" намагався відстоювати таку риторику, але вони не впорались із роллю лобістів відродження промисловості. Із нових сил можна відзначити діяльність незалежних профспілкових лідерів або ж план, який розробила група експертів, зібрана Валерієм Коновалюком. Поступово таких політиків ставатиме більше, бо у суспільстві є запит на такі ідеї”, – додав Карасьов.

Нагадаємо, у понеділок 20 березня очікується засідання ради директорів МВФ, на якому повинен бути виділений черговий транш Україні в розмірі 1 млрд. дол. Днями Україна підписала договорі про зону вільної торгівлі із Канадою. Також 16 березня Європейська комісія погодила виділення Україні кредиту у розмірі 600 млн євро. Раніше умовою надання цього кредиту було зняття мораторію на експорт лісу-кругляка.