RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Переказ грошей даремно: економіст оцінив газову авантюру Путіна в Європі

Газове питання про будівництво газопроводу в Європі поки не вирішене.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський фахівець з нафтогазового ринку, партнер інформаційно-консалтингового агентства RusEnergy Михайло Крутіхін.

"Давайте подивимося на Болгарію. Щоб з Болгарії" Турецький потік "пішов далі в Сербію, необхідно побудувати в Болгарії фактично новий газопровід. У Болгарії є кільце газопроводів. Ті великі магістральні газопроводи системи, які йдуть зараз з Росії через Україну, Румунію і Болгарію в Туреччину, можна "розвернути", це не дуже складна операція. Але Румунії цей газ не потрібен. Навіщо Болгарія буде посилати газ до Румунії ?! Значить, потрібно будувати нову трубу - не в Румунію - а Сербію", - сказав економіст.

Також він зазначив, що в Сербії "Газпром" найняв італійську компанію Saipem, щоб там отримувати дозволи на будівництво, все врегулювати, зробивши своїми представниками.

"Але в Болгарію газ поки увійти не може. По-перше, у Болгарії немає грошей на будівництво такої нової труби." Газпром "пропонує кредит на будівництво або оплатити своїми власними, з чим категорично не погоджується Європейська Комісія. Вона каже, що це порушує всі правила, тому що це буде вже газпромівська труба. це питання не вирішене", - зазначив Крутіхін.

За його словами, в Європі наполягають, що прокачувати по цій трубі виключно російський газ - порушення і монополізм.

"Це означає, що на вимогу Європейської Комісії болгари повинні купувати газ ще на території Туреччини, або ж його повинна купити Туреччина і продавати далі. Для цього у компанії" Булгаргаз "немає ні грошей, ні персоналу, який вміє це робити, ні досвіду. тобто цей шлях для "Булгаргаз" теж закритий. Значить, "Булгартрансгаз" не в змозі без грошей побудувати трубу через Болгарію, а "Булгаргаз" - не в змозі купувати і перепродувати російський газ", - заявив російський фахівець з нафтогазового ринку.

Він підкреслив, що проблеми не вирішені.

"Виходить повторення старого сценарію: коли" Газпром "починав будувати" Південний потік "і вже вклав в цей проект $17 млрд, закупив труби для морської частини, склав їх у Болгарії, не було ніякого рішення від Євросоюзу. Тобто це фактично переказ грошей даремно . Тим більше, що частина труб на території Росії довелося знову викопувати. Повторюється негарна картина: це дуже дорогий авантюризм без розрахунку, куди піде газ і як будуть використані вкладені гроші", - підсумував партнер інформаційно-консалтингового агентства RusEnergy Михайло л Крутіхін.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - "Путін не візьме Україну в газове кільце: дві головні причини".