RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Ризик для інвестицій: економіст попередив про небезпеку заяв щодо реприватизації

Заяви представників влади про можливу реприватизацію, зокрема телекомунікаційної компанії "Укртелеком", збільшують ризики інвестицій в Україну і відлякують інвесторів.

Про це написав економічний експерт Борис Кушнірук у Facebook, пише "Главком".

"Подібні заяви самі по собі негативно впливають на інвестиційний клімат, тому передбачають можливість примусового відчуження майна. Як можна в Україні інвестувати в розвиток підприємства, коли те, що було приватизовано може бути відібране?", - написав Кушнірук.

Економіст зазначив, що реприватизація також передбачає взаємну реституцію, тобто держава повинна повернути кошти, які були колись сплачено за підприємство, проте вільних коштів на це немає. Проблема ускладнюється тим, що повертати в держвласність збираються підприємство, за яке інвестор заплатив більше реальної вартості. На думку Кушнірука, зараз вартість "Укртелекому" значно нижче, ніж 10,5 млрд грн., за які його продали в 2011 році і в результаті повторної приватизації держава не зможе отримати цих грошей.

"Забавно може виглядати ситуація з реприватизацією підприємств, за які було в реальності переплачено. По Укртелеком за часів Януковича було заплачено 10 млрд 575 тис грн за курсом того часу більше 13 млрд доларів. Говорив, що з огляду на техпрогресс і розширення використання мобільного зв'язку, підприємство цього не варто. Більш того, неминуче втрачає вартість. В умовах вмирання провідного телефонного зв'язку Укртелеком нагадує великого інтернет-провайдера. Наскільки знаю, ця сфера забезпечує позитивний фінансовий результат до омпанії. Об'єктивно, вартість Укртелекому нижче навіть номінальних 10,5 млрд грн", - пояснив Кушнірук.

Експерт вважає, що заяви про реприватизацію отримають як наслідок не тільки збільшення корупції, а й зростання інвестиційних ризиків і погіршення інвестиційного клімату в країні.

"Всі безвідповідальні заяви і наміри щодо проведення реприватизації, навіть якщо вдасться їх реалізувати, не тільки приведуть до зростання корупції, а кожне наше держпідприємство - це потенційне джерело збагачення для чиновників і бізнесменів. Це призведе до того, що ризики інвестицій в Україну стануть надмірними навіть в нинішніх не кращих інвестиційних умовах", - підсумував Кушнірук.

Раніше ЗМІ відзначали, що статистика прямих іноземних інвестицій свідчить про те, що Україна не є пріоритетом для зарубіжних інвесторів, а ризик націоналізації раніше проданих підприємств додатково відлякує інвесторів. Зокрема, ситуація навколо оператора зв'язку "Укртелеком", де Фонд держмайна зробив ряд необережних заяв про можливу реприватизацію підприємства, є негативним сигналом для інвесторів.