RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Банкрутять держпідприємство: в ЗМІ підрахували збиток в Центренерго через схеми Коломойського

Державна компанія "Центренерго" за січень-вересень 2019 року зазнала збитків у розмірі 1,49 млрд грн проти 489,5 млн грн прибутку за аналогічний період 2018 року.

Про це повідомив ExPro Electricity з посиланням на портал держпідприємств, передає "Обозреватель".

Експерти відзначають, що збитки "Центренерго" можуть бути пов'язані з тим, що компанію поставив під контроль бізнесмен Ігор Коломойський, який продає держкомпанії вугілля за завищеною ціною, а купує у неї для своїх підприємств електроенергію за заниженою ціною.

Чистий дохід підприємства за 9 місяців 2019 року скоротився на 4% до 10,9 млрд грн в порівнянні з 9 місяцями 2018 року. Собівартість реалізованої продукції "Центренерго" за цей період становить 11,42 млрд грн.

У минулому році Фонд держмайна проводив конкурс з приватизації державного пакету акцій (78,3%) "Центренерго", проте конкурс був скасований.

Напередодні заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів заявила, що "наведення порядку" в компанії і виведення її на приватизацію займають до двох років.

До цього в ЗМІ заявили про встановлення контролю над "Центренерго" олігархом Ігорем Коломойським. Він підтвердив це в інтерв'ю "Бізнес-Цензор". За підрахунками журналістів, збитки, нанесені тільки продажем електроенергії за заниженими цінами заводам Коломойського, складають 690 млн грн за чотири місяці. Інша суттєва частина збитків формується внаслідок продажу підконтрольної Коломойському компанії "Нафта-Форс" на держкомпанію "Центренерго" вугілля за завищеною ціною (2,4 тис. грн при ринковій ціні 2,1 тис. Грн за тонну).

Глава Комітету з ПЕК Андрій Герус заявляв, що "Центренерго" збільшило виробництво і тільки з листопада почне продавати електроенергію на біржових сегментах ринку за ринковою ціною. Це побічно підтверджує продаж з 1 липня і до теперішнього часу електроенергії держкомпанією "Центренерго" підприємствам Коломойського за прямими договорами.