RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Підстав для реприватизації в Україні немає - експерт

Повторити успіх реприватизації "Криворіжсталі" з "Укртелекомом" не вдасться, адже вартість таких підприємств постійно знижується.

Про це йдеться в матеріалі "Главкому" - "Приватизація: історія великої комерції".

Опитані виданням експерти висловилися, що брати на озброєння реприватизацію не варто. Успіх з другим продажем "Криворіжсталі" повторити не вдасться. Крім того, реприватизація стане поганим сигналом для іноземних інвесторів.

"Підстав для впровадження механізму реприватизації в Україні немає. Якщо підняти хвилю, почати повертати історію назад, ми дамо сигнал світу, що Україна не стала цивілізованою державою. Адже приватна власність - один з основоположних принципів функціонування економіки і держави!", - зазначив економіст Андрій Новак.

Політолог Костянтин Бондаренко стверджує, що реприватизація підірве довіру іноземних інвесторів до України.

"Реприватизація - це підрив довіри інвесторів, сигнал, що наша економка непрогнозована. Хіба піде до нас інвестор, якщо немає правил гри? Необхідно підвести рису під приватизацією, яка вже відбулася. Прийняти, що кожен володіє тим, що у нього є", - вважає Бондаренко.

В історії України з великих підприємств були реприватизовані, як мінімум, три компанії: "Криворіжсталь", "Нікопольський завод феросплавів" і "Нікопольський південно-трубний завод". Реприватизація "Криворіжсталі" була єдиною вдалою - підприємство повторно продали в 5,7 рази дорожче, ніж в перший раз. Інші підприємства потрапили у виснажливі судові розгляди, які стали однією з причин жалюгідного стану справ в компаніях аж до банкрутства та ліквідації ("Нікопольський південно-трубний").