RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Зростання цін на електроенергію впливає на прискорення інфляції - звіт НБУ

Зростання цін на електроенергію для промисловості після запуску нового ринку вплинуло на прискорення інфляції.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за жовтень, передає "Бізнес Цензор".

Згідно з документом, після запуску нового оптового ринку з 1 липня ціни на електроенергію для промисловості в третьому кварталі стрімко росли, прискорившись у вересні до 8,4% в річному вираженні.

"За оцінками НБУ, кумулятивний внесок в річну споживчу інфляцію від впровадження нового ринку електроенергії для промислових споживачів складе 0,2-0,3 процентного пункту в перший рік його роботи", - сказано в документі.

Нацбанк відзначає, що, незважаючи на те, що тарифи для населення не змінилися, подорожчання електроенергії для промисловості вплинуло на зростання споживчих цін через вторинні ефекти - збільшення собівартості продукції.

Як повідомлялося, раніше глава правління "Укрзалізниці" Євген Кравцов заявив, що підвищення цін на електроенергію, яке відбулося після запуску оптового ринку електроенергії з 1 липня, приведе до підвищення тарифів "Укрзалізниці" в 2020 році.

1 липня 2019 року відповідно до закону "Про ринок електроенергії", прийнятому в квітні 2017 року, в Україні запущено новий оптовий ринок електроенергії.

Він передбачає перехід від роботи за моделлю єдиного покупця до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори (ДД) між виробниками і споживачами, постачальниками, ринок "на добу вперед" (РСВ) і внутрішньодобовий ринок (ВСР, на ньому закуповується електроенергія на найближчі години), балансуючий ринок (де будуть розраховуватися різниця між прогнозним і фактичним обсягом споживання і його вартість), ринок допоміжних послуг.

Як повідомляли ЗМІ, із запуском ринку електроенергія подорожчала в середньому на 25% для промислових споживачів.