RU  UA

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Справа "Укртелекому": експерти попередили про ризики повернення компанії в держвласність

Спроби повернути "Укртелеком" у власність держави загрожують втратою репутації України як партнера для інвесторів і витратами бюджету.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": "Анатомія судового протистояння "Укртелекому".

Фонд держмайна в 2017 році подав до суду позов про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" з компанією "ЕСУ". Причиною судового позову в ФДМ назвали два невиконаних зобов'язання з 50-ти, взятих на себе покупцем. Також у фонді заявили про бажання стягнути з інвесторів 80 млн доларів штрафу. В кінці 2017 року відповідні процеси були виграні ФДМ, однак Верховний суд скасував усі рішення. У листопаді 2018 року Господарський суд відхилив позов фонду. У ВС постановили частково задовольнити касацію ФДМ.

Експерти вказують, що об'єктивних причин повертати "Укртелеком" в держвласність немає - компанія розвивається і отримує прибуток, а дії ФДМ називають "спробою вислужитися" або ж обслуговуванням інтересів інших інвесторів, для яких таким чином збивається ціна на актив. Також існує третя версія - "державного рейдерства". Слід зазначити, що в 2011 році, до приватизації, "Укртелеком" мав збиток 137 млн гривень, а в 2018 році - показав прибув в 474 млн гривень.

При цьому в самій компанії вказують, що традиційний для "Укртелекому" ринок фіксованого зв'язку поступово "зачиняється" і заробляти доводиться за рахунок інших напрямків.

"Продовжують зростати надходження від послуг інтернету, які оператор надає більш ніж 2,3 тисячі населених пунктів країни. Доходи від цього напрямку виросли на 6,6% і склали 1,04 млрд грн. Серед бізнес-користувачів вони досягли 277 млн грн, що на 8,2% більше, ніж рік тому. "Укртелеком" продовжує реалізовувати проекти з розвитку оптики і підключати до неї села, медичні та навчальні заклади, пропонуючи абонентам високошвидкісний інтернет. У цьому році прокладено майже 2,3 тисячі км волоконного оптичного кабелю в більш ніж 80 населених пунктах", - повідомляється в релізі компанії.

Експерти вказують, що повернення "Укртелекому" в державну власність загрожує ще й витратами з бюджету. За приблизними підрахунками, в разі деприватизації компенсація власнику може скласти близько 32 млрд гривень. Також буде завдано удар по престижу України як інвестиційному майданчику.

"Не кожен інвестор сюди прийде. Чи не прийде бо не вирішена глобальне завдання, пов'язане з правом власності", - зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, радник президента України Олег Устенко.