RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Коли Україна відмовиться від співпраці з МВФ: названо терміни

Після завершення нової трирічної програми Міжнародного валютного фонду Україна зможе відмовитися від кредитів МВФ.

Про це заявила міністр фінансів Оксана Маркарова, передає ТСН.

За її словами, Україна має реальні шанси в найближчому майбутньому відмовитися від запозичень з фонду.

"Ця програма на три роки - ми всередині називаємо "остання програма", з якою ми не вийдемо на половині шляху, а завершимо. І продовжимо нашу співпрацю з Фондом як країна, яка не потребує нового кредитування. У України реально є шанси через три роки стати абсолютно самодостатньою. 2019, 2020 року, 2021 роки - це роки, на які припадають піки виплат і обслуговування по боргах, частина яких була накопичена раніше", - говорить Маркарова.

Міністр зазначила, що до 2013 року існувала висока частка короткострокового державного боргу в валюті, в той же час внутрішній борговий ринок був закритим.

"Ми фактично всі ці питання зараз вирішили. Ми запозичуємо переважно в гривні, знижуємо відсотки. Ми запозичуємо довго - вперше на українському ринку розмістили шестирічні папери", - розповіла міністр.

Також Маркарова спрогнозувала, що зниження боргу до ВВП при одночасному прискоренні зростання економіки завдяки приватизації, концесії, промислової політики і залучення інвестицій дадуть можливість через три роки побачити "абсолютно іншу економіку".

"Обслуговування боргів складе не більше 10%. Це вже буде зовсім інший тип економіки", - заявила глава Мінфіну.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в ході недавнього візиту місії МВФ в Україну була досягнута домовленість про нову програму фінансування, проте її виконання все ще залежить від дотримання ряду умов.