RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Діра" в держбюджеті: з'явився прогноз, хто може залишитися без виплат в Україні

Стало відомо, хто в грудні може залишитися без зарплат і соціальних виплат, через дефіцит бюджету.

Про це повідомляє "Сегодня".

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що виплати в "ручному режимі" проводяться для недопущення безконтрольних розтрат державних коштів.

"В кінці кожного року кожен орган намагається витратити всі гроші, які не були використані за 11 місяців до цього - хтось за кілька мільйонів купує канцтовари на наступний рік, а хтось просто майстерно привласнює ці гроші собі. Ми з цією історією хочемо покінчити", - заявив Гончарук.

Тому, мовляв, до кінця фінансового року, тобто до 27 грудня, Держказначейство буде вручну переглядати всі виплати, які планують провести, щоб витратити гроші платників податків максимально ефективно.

"Вся інформація, яку сьогодні масово розганяють в окремих ЗМІ, - фейк. Всі пенсії, зарплати і соціальні виплати будуть профінансовані. У державному бюджеті достатньо коштів для цього!" - запевнив Гончарук.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило дотримується такої ж точки зору. І каже: якщо бюджет не секвеструвати, значить, за виплату зарплат бюджетникам, пенсій та допомог можна не переживати: все буде профінансовано за графіком.

"Це не унікальна ситуація для України. Були випадки, коли виникав касовий дефіцит бюджету, і треба було з цим щось робити. Виходили з цієї ситуації по-різному. Або через секвестр - тобто офіційне скорочення витрат бюджету, і тоді дійсно відбувалося недофінансування, в тому числі і захищених статей бюджету. Або через ручне управління, але тільки вголос про це не заявляли, але все одно Казначейство разом з Мінфіном перебирали, що фінансувати, а що - ні. тобто банально затримували платежі", - говорить Ярослав Жалило.

Оскільки зараз секвестру бюджету немає, виплати за захищеними статтями будуть відбуватися, як і було заплановано, впевнений експерт.

"Всі зарплати, 13-і зарплати, інші виплати працівникам бюджетної сфери, якщо це закладено в плани, якщо це економія фонду заробітної плати бюджетної установи - це все відносяться до оплати праці, тобто до захищених статей бюджету", - говорить він.

Однак у працівників небюджетних установ дійсно можуть виникнути проблеми з грудневими виплатами.

"Якщо ми говоримо про 13-і зарплати, про премії працівників небюджетних установ - це можуть бути комерційні фірми, це можуть бути структури з державним капіталом, але які не фінансуються прямо з бюджету, держкорпорації і т.д., - там ситуація трошки інша . Тому що там захищених статей немає. і там вони могли отримувати додаткові доходи як наслідок того, що вони завершують якісь проекти, отримують якийсь прибуток і т.д. і ось тут можуть бути проблеми. Тому що, якщо держава не профінансувала частку видатків розвитку, то ці компанії не отримають цього доходу і не матимуть можливості виплатити ці гроші працівникам. Тобто не скрізь це буде, але таке можливо ", - говорить Ярослав Жалило.

Як раніше повідомляв "Апостроф", 11 грудня президент України Володимир Зеленський підписав закон про державний бюджет на 2020 рік .