RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Нацбанку пояснили, чим небезпечне посилення гривні

Посилення гривні в довгостроковій перспективі несе вигоду тільки для імпортерів, про що заявив голова Ради Національного банку України Богдан Данілішин.

Як повідомляє "Апостроф" , в інтерв'ю "Главкому" він сказав, що в короткостроковій перспективі довготривале зміцнення гривні вигідно населенню.

"Однак в довгостроковій перспективі зниження привабливості нашого експорту за кордоном буде приводити до скорочення робочих місць і зниження податкових відрахувань від наших експортерів. Перші негативні сигнали у вигляді зниження виробництва з'явилися в кінці року від металів і в цілому статистика промисловості не радує", - сказав Данілішин.

За його словами, ревальвація гривні збільшує для України економічні ризики в довгостроковій перспективи.

"При зміні кон'юнктури на світовому ринку ми маємо суттєвий ризик збільшення негативного сальдо торгового балансу. На цей випадок потрібно було б мати більший запас золотовалютних резервів", - додав експерт.

Данілішин також висловив думку, що при курсі 23 гривні за долар масового банкрутства експортерів не очікується, але при цьому можна очікувати скорочення зайнятості в цих галузях і падіння промислового виробництва.

Нагадаємо, що 17 січня Національний банк знизив офіційний курс гривні до долара на 11,02 копійки.