RU  UA

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

Частині українців можуть повернути пенсії за вислугою років: кого це торкнеться

Верховній Раді пропонують повернути право виходу на пенсію за вислугою років деяким категоріям працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті.

Про це повідомляє "Ліга.Закон".

Йдеться, зокрема, про ухвалення законопроекту № 2617 "Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років".

Право участі в програмах пенсійного забезпечення за вислугу років, що запроваджуються суб'єктами господарювання, згідно документ мають:

а) робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах, - за списками професій і посад, що затверджуються в порядку, який визначається Кабміном;

б) водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар'єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи.

Вислуга років, за словами голови комітету, - це додаткове навантаження, яке несе Пенсійний фонд, хоча багато підприємств компенсують ці суми.

"Європейська практика - це зменшення ролі держави і переведення відносин "підприємство - Пенсійний фонд - людина" на рівень "підприємство - людина" з використанням тих інструментів, які профспілка і людина безпосередньо вважають за необхідне", - зауважила нолова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Власне, таку зміну фінансової політики, коли про розмір і вік виходу на пенсію домовляються безпосередньо роботодавець і працівник, й пропонує цей законопроект.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Мінсоцполітики та Пенсійному фонді заявили журналістам, що коштів для підвищення пенсій в березні 2020 року на рахунки не надходило.

У той же час екс-міністр соціальної політики писала у себе в соцмережах, що перерахунок пенсій відбудеться у вересні 2020 року і пенсії піднімуть в середньому на 216 гривень.