RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Коронавірус серйозно вдарить по економіці України: озвучено тривожний прогноз

Україна ризикує зіткнутися з великими економічними та політичними потрясіннями через спалах нового коронавірусу COVID-19. Європа повинна бути готова втрутитися та відігравати провідну роль у наданні міжнародної допомоги Україні.

Про це йдеться в матеріалі старшого політичного аналітика програми "Європа у світі" Аманди Пол і головного радника Міжнародного центру перспективних досліджень Василя Філіпчука.

"Україна має обмежені ресурси і лише частково реформовану систему охорони здоров'я, яка не готова до того, щоб мати справу з такою кризою… Нестача важливого обладнання, наприклад, вентиляторів та предметів особистого захисту, включаючи маски та рукавички, вже призвела до зараження вірусом деяких лікарів. Також є недоліки у комунікації між лікарнями, місцевою владою та Міністерством охорони здоров'я", - сказано в повідомленні.

До цього можуть додатися проблеми в економіці, яка орієнтована на експорт. Існують серйозні ризики, в тому числі пов'язані з девальвацією валюти. З одного боку, хоча нижчий обмінний курс і дещо ослаблена гривня можуть забезпечити короткострокові вигоди для економіки та активізувати експорт, очікуваний глобальний спад може обмежити те, наскільки українська економіка зможе отримати вигоду від слабшої валюти.

З іншого боку, якщо обмінний курс знизиться більш ніж на 15%, майже всім українським банкам знадобиться додатковий капітал. Крім того, на 2020 рік заплановано значну суму виплат державного боргу (400 млрд, або майже 13 млрд євро) - близько 40% державного бюджету. У разі збільшення дефіциту буде нагальна потреба в тому, щоб уряд розпочав діалог про реструктуризацію боргу з Міжнародним валютним фондом та приватними власниками державних облігацій.

"Важливим було втручання Національного банку України в стабілізацію економічної ситуації, включаючи витрату понад 1 млрд доларів на підтримку гривні. Кабінет міністрів також оголосив, що створить стабілізаційний фонд у розмірі близько 200 млрд (30 млн євро) для підтримки своїх громадян та бізнесу. Незважаючи на ці зусилля, Україна буде надалі потребувати допомоги міжнародних донорів", - заявляють автори матеріалу.

Враховуючи нинішню невизначеність в Україні, оцінки економічного впливу COVID-19 сильно відрізняються. За декількома останніми оцінками, ВВП України в 2020 році може знизитися від раніше прогнозованого зростання на 3,2% до 0,5% і навіть може впасти до -4%.

На сьогоднішній день дуже оптимістичний сценарій низького зростання кількості захворюваних передбачає, що карантинні обмеження не будуть продовжені після 24 квітня і що українська економіка відновить деякі позиції протягом другої половини 2020 року. Тим часом, пролонгування карантину та очікуваний глобальний економічний спад може спричинити дуже негативний сценарій, подібний до економічних криз 2008-2009 та 2014-2015 років, коли ВВП зменшився на цілих 20%.

"Україна потребуватиме міжнародної допомоги для подолання кризи COVID-19. ЄС має відігравати провідну роль у цьому, надаючи кошти на виробництво наборів тестів та іншого найважливішого медичного обладнання, дозволяючи Україні отримати доступ до стратегічних запасів важливого медичного обладнання (наприклад, апаратів для штучної вентиляції легень), пропонуючи підтримку малому та середньому бізнесу, великим підприємствам та надання гуманітарної та фінансової допомоги при потенційній гуманітарній катастрофі на окупованих територіях. ЄС також має надати Україні новий надзвичайний пакет фінансової допомоги для допомоги найбільш постраждалим районам економіки після закінчення кризи", - підсумували в матеріалі.