RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Історичний обвал цін на нафту: чому це сталося і чого чекати найближчими місяцями

Експерти розповіли про причини рекордного падіння ціни нафти WTI, вартість якої з поставкою в травні опустилася до нуля і дали прогноз на майбутнє.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ВВС .

Відзначається, що мова не йде про падіння цін нижче 0 доларів на реальну нафту в її фізичному обсязі.

"Ф'ючерси - це біржовий інструмент, цінний папір, досить спекулятивний, який означає, що у власника є опціон на викуп нафти в точно визначений час. Подешевшали зараз саме опціони, які треба реалізовувати до 21 квітня. Власник цього паперу змушений або забрати обсяг, за який він заплатив, на родовищі в Техасі, або намагатися ці зобов'язання передати іншому ", - пояснив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн.

В умовах перенасичення ринку нафтою і нестачі ємностей для її зберігання, які склалися на даний момент, власники намагалися позбутися травневих ф'ючерсів.

"Власникові цього паперу сьогодні простіше навіть доплатити покупцеві, щоб позбутися цієї позиції", - пояснив він негативну ціну.

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХ" Михайло Гончар пов'язує падіння цін з тим, що домовленість про скорочення видобутку нафти, якій 10 квітня досягли в форматі ОПЕК+ Саудівська Аравія і Росія, заздалегідь була недостатньою для зменшення надлишку нафти в світі.

"OПЕК тоді називала цифру в 14,7 млн барелів надлишкової нафти, Міжнародне енергетичне агентство - 25 млн. Домовленість стосувалася 14,7 млн, але ми вже бачимо, що коли вона почне діяти 1 травня, вона не матиме ефекту", - зазначив він.

Крім того, діюча домовленість не виконується. Уряд Росії не може узгодити скорочення видобутку нафти з російськими нафтокомпаніями.

Нафтовидобувні країни стоять перед необхідністю домовлятися про скорочення на великі обсяги, але ознак готовності до цього немає.

"Зайвої нафти вже 30 млн барелів, і треба врахувати фактор економічного спаду через карантинних обмежень. Але якщо домовленість про 14,7 млн не виконується, то важко собі уявити, що домовленості про скорочення на 30 млн барелів будуть успішними", - вважає Михайло Гончар.

Іншим фактором, що вплинув на падіння цін, він називає брак потужностей для зберігання нафти.

Надалі надлишкова нафта буде продовжувати тиснути на ринок, а чим більше пропозиція буде перевищувати попит, тим нижче буде ціна.

Сергій Куюн говорить, що спрогнозувати ціну нафти на найближчі місяці важко. Багато що залежить від завершення карантину і відновлення споживання.

"Світ ніколи не стикався з такими викликами. Ціна падає, тому що літаки не літають, автомобілі стоять, люди сидять вдома, підприємства скоротили виробництво. Ніхто не знає, коли відновиться споживання. Ясно поки одне - нафта буде дешева", - резюмував експерт.

Свою думку з приводу обвалу цін на нафту в Facebook висловив заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован.

За його словами, причина в тому, що одномоментно не співпали попит і пропозиція, а обмеження в обсягах сховищ не змогли компенсувати цей розрив.

Разом з тим, Рашкован вважає, що у нафтового ринку непогані перспективи для розвитку.

"Я б поки не ретранслював цю одноденну аномалію на майбутнє нафтового ринку. Для його розвитку є багато додаткових чинників: подальші дії ОПЕК+ щодо обмеження видобутку, тривалість COVID-кризи і всесвітнього локдауна, поступове нарощування економічної активності в різних частинах світу, та й вплив зелених технологій не варто забувати. Ф'ючерси на червень знаходяться на рівні 20+ доларів за барель ", - резюмував він.

Більше про причини падіння цін на нафту і прогнози на майбутнє нафтового ринку читайте в матеріалі "Апострофа": Нафта пішла в круте піке: кому вигідний колосальний обвал на ринку і що буде далі.