RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Коли закінчиться карантин і як це вплине на економіку: в НБУ озвучили прогноз

У Національному банку вважають, що з середини травня слід знімати основні економічні обмеження, пов'язані з карантином через пандемію коронавірусу, а в кінці червня - дозволити проведення масових заходів і діяльність туристичних операторів - відновити міжнародні перельоти.

Про це повідомляється в інфляційному звіті НБУ.

Так, експерти НБУ вказують, що перший крок в знятті карантину це ослаблення обмежень на торгівлю непродуктовими товарами, послуги з особистого догляду (перукарні і б'юті-індустрія), роботу закладів громадського харчування (ресторани і кафе), а також запуск громадського транспорту. Також в регуляторі пропонують запустити міжміське сполучення по Україні.

Проведення спортивних і розважальних заходів, відвідування кінотеатрів, подорожі за кордон, авіасполучення в Нацбанку пропонують відновити до кінця червня.

При цьому пропонується ще на кілька місяців обмежити проведення специфічних заходів - великих концертів, спортивних чемпіонатів та іншого.

"Залишкові обмеження не матимуть помітного впливу на економіку, проте будуть служити певним бар'єром для поширення епідемії", - зазначають експерти НБУ.

Як стверджують в національному регуляторі, внаслідок карантину і кризи економіка України скоротиться на 5% в 2020 році. Прямий вплив карантинних обмежень на економіку країни в 2020 році призведе до втрати 2,5% ВВП.

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що карантин в Україні послаблять до 11 травня. При цьому уряд може змінити своє рішення, якщо ситуація з кількістю заражень COVID-19 різко погіршиться.