RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Які фактори можуть "похитнути" гривню: озвучено тривожний прогноз по курсу валют

Ситуація на валютному ринку буде багато в чому залежати від того, як довго триватиме карантин в Україні, та як швидко буде відбуватися відновлення економіки.

Про це повідомив "Апострофу" інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

За його словами, прогнози по девальвації гривні у 2020 році, які в деяких випадках перевищують 30 гривень/долар, відштовхувалися від очікувань відпливу капіталів з країни.

"А чи буде втеча капіталу? Зараз це питання", - зазначив аналітик.

Крім того, в тому чи іншому вигляді буде здійснюватися грошова емісія. Проте яким буде її обсяг, зараз точно сказати неможливо. У зв'язку з цим складно прогнозувати глибину девальвації.

За умови продовження співпраці України з МВФ, як зазначає Фурса, курс національної валюти навряд чи перевищить 30 гривень/долар.

"Поки для гривні все добре, але, напевно, в цьому році вона все ж ослабне, але наскільки - зараз сказати неможливо. Навряд чи ми вийдемо за 30 гривень, якщо буде співпраця з МВФ", - сказав він.

Хоча МВФ і вирішив замість трирічної програми розширеного фінансування EFF працювати з Україною в рамках 1,5-річної програми stand-by, її обсяг все одно повинен бути цілком пристойним - 5 мільярдів доларів (хоча Україна спочатку розраховувала на 10 мільярдів доларів).

Однак і програму stand-by вдасться отримати лише в тому випадку, якщо Верховна Рада прийме так званий "антиколомойський" закон.

Якщо ж співпраця з фондом буде відкладена, українська фінансова сфера опиниться в досить проблемному стані, і в цьому випадку прогнозувати курс взагалі неможливо.

Як розповіло джерело "Апострофа" у фінансових колах, до кінця поточного року валютний курс може не тільки досягти рівня макропоказника, закладеного в держбюджет після його коригування в квітні (середній за рік 29,5 гривні/долар), а й істотно перевищити його. "Падіння ВВП на 7% так не минеться", - пояснив він.

Уряд поки офіційно прогнозує скорочення ВВП в поточному році на 3,9%, при цьому оцінки міжнародних організацій більш песимістичні. Зокрема, в МВФ вважають, що зниження цього показника в Україні складе 7,7%.

Детальніше про те, що відбувається з валютним курсом та від чого залежить його подальша динаміка, читайте в матеріалі "Апострофа": За державу прикро: як курс долара позбавляє Україну доходів.