RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Українці зможуть отримувати другу пенсію: що потрібно знати і якими будуть відрахування

Згідно з пенсійною реформою, в майбутньому українці будуть отримувати дві пенсії: солідарну і накопичувальну. Накопичувальна пенсія - це, коли люди роблять виплати на свій індивідуальний рахунок в недержавних фондах, а після досягнення пенсійного віку вони отримують ці гроші одразу, частинами або щомісяця довічно.

"Апостроф" розповідає про те, як це буде відбуватися.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, він чекає від парламенту якнайшвидшого прийняття законодавства, необхідного для запуску в 2021 році другого рівня пенсійної системи - обов'язкових накопичувальних пенсій.

При цьому накопичення по другій пенсії не ляжуть додатковим фінансовим навантаженням ані на зарплату найманого робітника, ані на роботодавця. Знайдено компенсатори: 2% буде відраховуватися з суми діючих виплат по ПДФО і 2% - з ЄСВ.

Розмір виплат по накопичувальній пенсії для кожного буде залежати від того, як довго тривав накопичувальний період.

На даний момент ще триває узгодження законопроектів, якими регулюватиметься реформа. При цьому накопичення буде працювати через т.зв. центрального адміністратора - щось середнє між держорганом і реєстром, який буде адмініструвати накопичувальні рахунки українців.

Саме через цей цифровий інструмент можна буде отримати інформацію про те, як зростає вартість пенсійних активів в кожному конкретному випадку. Це дозволить українцям контролювати, з якою інтенсивністю йде інвестиційний приріст на "тіло" відрахувань.

Як повідомляв "Апостроф", в липні і грудні 2021 року в Україні очікується підвищення максимальної пенсії. Найбагатші пенсіонери в цьому році отримають надбавку в розмірі 1 650 гривень.