RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні можуть злетіти ціни на бензин: названо головну причину

Зростання світових цін на нафту викличе ріст цін на бензин в Україні - вартість одного літра бензину А-95 може піднятися до 36-38 гривень/літр.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли фінансові аналітики.

Якщо нафта на світовому ринку подорожчає до 100 доларів/барель, роздрібна ціна на бензин в Україні складе близько 6 гривень на літрі.

"Плюс ще близько 2 гривень/літр - це те, що ще не "доїхало" з попереднього подорожчання. Тобто в цілому - 8 гривень/літр", - зазначив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Отже, якщо зараз середня роздрібна ціна бензину А-95 в Україні становить 28 гривень/літр, то при нафті по 100 доларів/барель він може подорожчати до 36 гривень/літр. І це - за умови, що не буде девальвувати гривня.

За розрахунками Сергія Куюна, якщо при нафті по 100 доларів долар доросте до 30 гривень, ціна бензину буде ще на 2 гривні вище. Але це, скоріше, песимістичний сценарій.

До слова, подорожчання бензину і дизпалива, в свою чергу, викличе зростання цін на інші товари.

"У нас логістика в значній мірі перейшла на автотранспорт, а це може становити в ціні товарів від 20% до 40%", - пояснив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Більш детально про зростання цін на паливо в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": "Світ готується до "суперциклу": чим загрожує Україні зростання цін на нафту".