RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як розрахувати розмір надбавки до пенсії з 1 квітня: формула і роз'яснення

Вже з 1 квітня буде проведено перерахунок пенсій працюючих пільговиків, а підвищені виплати отримають близько 2,7 млн українців.

"Апостроф" розповідає детальніше.

Пенсії підвищать тим українцям, хто не вийшов на заслужений відпочинок і продовжує працювати. При розрахунку надбавок буде враховуватися їх страховий стаж і зарплата (виплати будуть за умови, що у них набралося 24 місяці додаткового стажу).

Підвищені виплати отримають:

  • якщо є стаж 30 років для жінок і 35 років для чоловіків;
  • якщо розмір виплат становить 6 тисяч гривень, надбавки додадуть після 24 місяців додаткового стажу.

Формула для розрахунку пенсії виглядає наступним чином: П = середня зарплата * трудовий (страховий) стаж * індивідуальний коефіцієнт заробітку. Трудовий стаж рахується у відсотках: 1 рік = 1%.

Як приклад: 61-річна жінка-пенсіонер, якій щомісяця нараховують від держави 2 тисячі гривень. Її трудовий стаж при призначенні пенсії - 30 років. У формулі розрахунку буде змінений коефіцієнт стажу - з 0,3 на 0,32, плюс буде доплата за два роки понаднормового стажу. Таким чином, їй підвищать пенсію на 168 грн або до 2168 гривень.

Тим українцям, хто, перебуваючи два роки на пенсії, відпрацював менше, ніж 24 місяці, пенсію також перерахують, але вже з урахуванням фактично відпрацьованого часу і офіційної зарплати.

Раніше ми розповідали, що українцям у 2021 році підвищать пенсії в чотири етапи.