RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Не найкращий момент: експерти розповіли, чому законопроект про оподаткування індивідуалів в Україні зазнає краху

Внесений до Верховної Ради України законопроект про оподаткування самозайнятих громадян, який спрямований на "детінізацію" економіки України, може призвести до ще більшого приховування доходів, а його прийняття парламентом не має перспективи.

Індивідуалів - на облік: як держава тисне на самозайнятих українців

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли українські експерти.

Очевидно, що "тіньова" зайнятість і, ширше, "тіньова" економіка, є серйозною проблемою, яку потрібно вирішувати.

"Однозначно, це - необхідна міра, яка використовується у всьому світі, - сказав в коментарі "Апострофу" керівник компанії Perfomance Management Сергій Сароян. - Але момент вибраний не кращий: в поточній ситуації падіння економіки і локдауну, коли за світовою статистикою закривається до 40% малого і середнього бізнесу, дана ініціатива буде зустрінута негативно.

Відповідно, ефект від цього законопроекту може виявитися прямо протилежним очікуваному: "Це може призвести до ще більшого приховування доходів".

А, оскільки мова йде, в основному, про доходи, що отримуються в готівковій формі, їх досить складно відстежити.

При цьому консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська вважає даний законопроект просто безглуздим, а тому безперспективним.

"Це - мертвонароджений проект, і я абсолютно не розумію, навіщо велика кількість людей виконала стільки роботи (щоб підготувати документ)", - сказала вона в коментарі виданню.

Експерт пояснила, що законопроект в принципі суперечить Податковому кодексу України, який передбачає, з одного боку, загальну систему оподаткування, а, з іншого, - спеціальний податковий режим. До другої категорії відноситься єдиний податок, який використовують ФОПи. При цьому у "єдинників" ставка податку фіксована - у другої групи ФОП, наприклад, вона становить до 20% від мінімальної зарплати (на сьогодні це 1200 гривень).

"Тобто бути ФОПом виходить вигідніше", - зазначила Томашевська.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні вже через кілька місяців може початися кампанія з добровільного декларування "тіньових" доходів і придбаних на них активів в рамках так званої "податкової амністії".