RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Соняшникова олія по 100 гривень: українців налякали неймовірним ростом цін

Експерти попередили, що восени в Україні ціна за літр соняшникової олії може підскочити до 100 грн, а яйця можуть подорожчати до 40 гривень за десяток.

Про це пише "Сегодня".

Для порівняння, на сьогоднішній день соняшникова олія в супермаркетах в середньому коштує від 66 гривень за 850 грамів до 72 гривень за 900 грамів.

При цьому, Україна є одним з найбільших виробників соняшникової олії. У країні виробляється 5,5 мільйона тонн продукту на рік. Тому, експерти сходяться на думці, що ціна на популярний в Україні продукт завищена штучно.

"Є такі поняття узгоджені дії або картельна змова. Якщо немає конкуренції, вам ніхто ціну знижувати не буде. Судячи з того, що в світі ціна впала на 10%, а у нас за місяць зросла на 30,5%, у нас не дуже сильно працює конкуренція. Значить, це питання Антимонопольного комітету", - зазначив економіст Олег Пендзин.

Своєю чергою аграрій з двадцятирічним стажем Леонід Кірута вважає, що літр соняшникової олії в Україні має коштувати близько 25-30 гривень.

"Якщо це потужне хороше переробне підприємство, з однієї тонни соняшника воно має близько 400 літрів масла на виході. У минулому році ми мали майже 1000 тонн. Вважайте 400 тонн масла. Я не можу сказати, що воно 40 гривень має коштувати літр. Моє бачення - 25-30 гривень, не більше", - пояснив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": В Україні чекають на рекордний урожай зернових: як зміниться ціна хліба.