RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Гроші, кадри, бюрократ: що заважає Україні стати головним стартап-хабом Східної Європи

Україна добре відома своїми IT-шниками, затребуваними на найбільших ринках світу. Вона могла б стати ледь не головним стартап-хабом Східної Європи, якби не низка негативних чинників.

Найбільшою проблемою українських стартапів залишається доступ до капіталу. Як каже засновник групи IT-компаній Netpeak Group Артем Бородатюк, якщо в Україні можна знайти до 30 інвесторів, які вкладають в IT-стартапи, то в Польщі це будуть сотні подібних компаній.

"Капітал - це необхідна складова для того, щоб будувати круті міжнародні проекти, якісні продукти. Їх неможливо будувати тільки з внутрішнім ринком, потрібно виходити на зовнішній. А капітал при роботі на глобальному ринку потрібен, щоб було простіше залучити інвесторів, взяти кредит тощо. На жаль, в Україні з цим величезна проблема", - зазначив Артем Бородатюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залучили сотні мільйонів інвестицій: названі найуспішніші стартапи України

Ще одна проблема - відтік кадрів. Українські таланти часто прагнуть виїхати з країни в пошуках кращих умов. І навіть найуспішніші стартапи, хоча й засновані українцями і викликають гордість, в основному базуються в США або Європі.

Причини відтоку кадрів називає директор Українського фонду стартапів Павло Карташов:

"Поганий захист інтелектуальної власності, кульгавість правосуддя, тягуча бюрократія і зарегульованість всього на світі. Стартап може тут "народитися", але потім обов'язково заведе собі реєстрацію хоча б у сусідній Польщі, і від українського там мало що залишиться".

Більше читайте в статті на сайті "Апостроф": Україна - інноваційна: які стартапи за часів незалежності вражали світ.