RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

"Без надій на відновлення економіки": експерт прокоментував проєкт держбюджету-2022

Україні та її громадянам доведеться жити в режимі економії, а з реформами та відновленням економіки доведеться почекати.

На такі перспективи вказує проєкт Держбюджету на 2022 рік, написав у блозі на порталі Ліга доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін.

Андрій Гмирін вважає головними особливостями документа номінальне зростання ВВП, збільшення облікової ставки НБУ та акцент на внутрішні запозичення. Проєкт передбачає зростання реального ВВП на рівні 3,8%, інфляцію - 6,2%. Долар буде коштувати 28,6-28,7 грн, середньомісячна зарплата складе 15 258 грн. Експерт зазначає, що документ не є остаточним - його мають вивчити в комітетах, але аналіз документа дозволяє оцінити очікування уряду. Андрій Гмирін звертає увагу, що Кабмін вирішив спиратися на власний консенсус-прогноз зростання ВВП (4,1% зростання), а не на очікування міжнародних організацій. Примітно, каже автор, що прогнози уряд не переглядав після падіння ВВП в I кварталі, ні після зростання цього показника на 5,4% в II. Він передбачає, що Кабмін розраховує на зростання ВВП в межах 4-4,5% в III кварталі та 3,0-4,0% - в IV. Значний "люфт" в IV кварталі Андрій Гмирін пояснює високою ймовірністю введення сезонного локдауну. На показниках ВВП позначаться і карантинні обмеження у торгових партнерів України, що призведе до зниження попиту на українську продукцію.

Проєктом держбюджету на 2022 рік передбачено зростання ВВП на 3,8%. Зменшення показника в порівнянні з 2021 не є критичним, але експерт радить не забувати, що базою для прогнозів Кабміну служать кризові роки. Тому про відновлення економіки до докризового рівня у 2022 в документі не йдеться.

На думку аналітика, заслуговує на увагу тенденція зростання номінального ВВП - з 4 808,5 млрд грн у 2021 до 5 368,7 млрд грн на рік 2022. Головною причиною цього Андрій Гмирін називає високий рівень інфляції. У серпні зростання споживчих цін досяг 10,2%, а рівень базової інфляції склав 7,2%. А до кінця 2021 середньомісячна інфляція може вирости до 10%, про що заявляв Марченко. Уряд втрачає контроль над інфляцією, адже Нацбанк вчетверте підвищує облікову ставку - тепер до 8,5%. До кінця року її показник може досягти 9,5%. За словами експерта, тенденція позначиться на кредитуванні - слід очікувати зростання відсоткових ставок, стане складніше отримати споживчий кредит. Розв'язання проблеми експерт бачить в розширенні програми "Доступні кредити 5-7-9%", що збільшить держвидатки, але стимулює попит.

Торкаючись питання зовнішньоекономічних операцій аналітик зазначає, що Кабмін хоче зберегти тенденцію перевищення імпорту над експортом. Показник негативного торгового сальдо може скласти 8 595,0 млн дол. У документі передбачено і підвищення рівня міжнародних резервів України до 31,6 млрд дол (максимальне значення за 9 років). Тому, пише Андрій Гмирін, можна прогнозувати стабільний курс долара на рівні 28,7 грн. У 2022 Кабмін розраховує скоротити дефіцит держбюджету з очікуваних 5,5% ВВП до 3,5%. У наповненні скарбниці Кабмін робить ставку на внутрішні запозичення на противагу зовнішнім - 77% проти 23%.

Андрій Гмирін зазначає, що вже писав про Інвестиційний потенціал тіньового сектора України. Його легалізація, в тому числі шляхом викупу ОВДП, могла б не тільки допомогти бізнесу, але і поліпшити ситуацію з дефіцитом бюджету.

"Ні уряд з парламентом, ні експерти не покладають великих надій на поданий до Верховної Ради проєкт Державного бюджету на 2022 рік, що наближається... А про шанси, які наша країна втрачає щорічно, затягуючи з реформами, можна говорити окремо. Детальніше я виклав своє бачення цих трансформацій в програмі податкових змін "Від нестабільності до гармонії", - резюмує Андрій Гмирін.